Második alkalommal adták át a hazai operatőrök művészi teljesítményét elismerő Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjakat. Diák kategóriában a zsűri Lehr Juhász Péter Jakab című filmjét találta a legjobbnak.

A díjak odaítéléséről a Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri döntött.

Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. A Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat és a rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A két világhírű magyar operatőr, akikről a díjat elnevezték

Lehr Juhász Péter az elismerő oklevél mellett 50 000 USD értékű Sparks Kft. – Panavision filmes kameracsomagot kapott, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását veheti igénybe, valamint 100 ezer forint pénzjutalomban is részesült.

Lehr Juhász Péter (aki a művészi pályára lépve vette fel édesanyja, Lehr Emma családnevét – a szerk.) a közelmúltig Diósdon élt, néhány éve költözött Budapestre, de ma is aktív tagja a Diósdi Gellért Kórusnak, szülei ma is Diósdon laknak. Értettségi után az ELTE filmtörténet szakán tanult, majd 2013-ban felvették a Színház és Filmművészeti Egyetem kameraman BA szakára. Jelenleg az egyetem végzős hallgatója operatőr mesterszakon. Az Asszó című diplomafilmük a 2017-es Friss Hús filmfesztiválon két díjat is nyert: a rendezőt, Fekete Tamást, valamint a főszereplőt, Vilmányi Benettet ismerték el; az alkotás tavaly ősszel a grúziai „Goldeneye Film Festival” operatőri díját is elnyerte, szintén diák kategóriában.

A most díjazott Jakab című, 14 perces filmet – mely az NKA támogatásával jött létre – a Gothár Péter osztályába járó Dávid Attila rendezte. A sztori: egy külföldön élő fiú apja halála ürügyén hosszú idő után hazalátogat; a helyzet arra kényszeríti, hogy szembesüljön elmúltnak hitt helyzetekkel és érzésekkel. A szerepeket Vízi Dávid, Mészöly Anna, Kurta Niké és Terhes Sándor játsszák.

Lehr Juhász Péter a MiDió kérdésére elmondta: sok konkrétumot nem tud felsorolni a jövővel kapcsolatban, a filmes területen nehéz pontosan tervezni. Az eddigi elismerések remélhetőleg elősegítik, hogy a diploma megszerzése után zökkenőmentesen indulhasson el az operatőri pályán.

K. Z.

Kiemelt kép: Koltai Lajos és Lehr Juhász Péter a Vigadó színpadán

Fotók: Facebook