Több érdekes és hasznos program várja a közeljövőben a diósdiakat, melyekre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Tánc- és játszóház

Ciróka tánc- és játszóház lesz  január 26-án (pénteken) a diósdi Kék Géza Közösségi Házban. A program a Csoóri Sándor Alap és a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár támogatásával valósul meg.

 

Újabb remekmű a Moziklubban

 

Az Isten hozta, őrnagy úr! 1969-ben bemutatott színes magyar filmszatíra Fábri Zoltán rendezésében. A forgatókönyvet Fábri Zoltán írta Örkény István kisregénye alapján. A film legfontosabb szerepeit Latinovits Zoltán és Sinkovits Imre játszották, és nagy közönségsikere volt. A film az elnyomás és az ellenállás összetett viszonyrendszereit vizsgálja, tragikomikus fénytörésben. Egyszerre harsány bohózat, groteszkbe hajló szatíra és pontos látlelet a diktatúra működéséről. A történet szereplői egyszerű, hétköznapi emberek, a helyszín bárhol lehetne, az alaphelyzet univerzális. A második világháború éveiben járunk, de a hatalomnak kiszolgáltatott kisember küzdelme örökké aktuális.

Az Isten hozta, őrnagy úr! Örkény István Tóték című kisregényén alapul. Az író egyik legismertebb, több nyelvre lefordított alkotása eredetileg forgatókönyvnek készült. Örkény István saját elmondása szerint egy éjszaka az elejétől a végéig megálmodta a történetet. A Tóték nyomtatásban először 1966-ban, a Kortárs folyóiratban jelent meg. Egy év múlva könyvként is kiadták, majd az író drámává is átdolgozta. A darab hatalmas sikert aratott, az őrnagyot abban is Latinovits Zoltán alakította. Később rádiójáték és opera is készült belőle. A Tóték népszerűsége töretlen, a mai napig rendszeresen szerepel a színházak műsorán.

A filmet az Egertől tizenegy kilométerre fekvő kis falun, Szarvaskőn forgatták. A helyszínt az egri születésű operatőr, Illés György találta. Tóték házát egy udvarban építették fel, az épületet a forgatás után el is bontották. A helyiek közül többen statisztáltak, illetve a Tóték kertjében felhalmozott dobozokat is segítettek hajtogatni. Szarvaskő ma is élénken őrzi a forgatás emlékét, a község holnapján térkép jelöli az egyes jelenetek helyszíneit.

Ismét diósdi disznótor

Folytatva a kialakult hagyományt, Diósd Város Önkormányzata, a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár és a Diósdiak a Városért Egyesület ismét megrendezi a Hagyományőrző Sváb Disznótort, melyre hívják és várják a város apraja-nagyját.

 

Házimuzsika

A Diósdi Társaskör Házimuzsika sorozatában a diósdi Susato Régizene Együttes lép fel február 3-án (szombaton) 17 órától a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

 

 

Színjátszóműhely fiataloknak

A színjátszás iránt érdeklődő fiataloknak indít színjátszóműhelyt a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár, Trokán Anna színművész vezetésével.

midio.hu

 

 

Címkék: Diósd, disznótor, Házimuzsika, Moziklub, Programajánló, színjátszóműhely