Diósdi sváb életképek – Moser Ernő fafaragó megjelenítésében címmel rendez kiállítást a Német Hagyományőrző Egyesület–Diósd a DTC Sportközpontban (Diósd, Pacsirta u. 29.). A kiállítás  november 13–17. között, délután 14 és 19 óra között tekinthető meg.

Moser Ernő sváb fafaragó művész egy teljes magyarországi német falut egyetlen életképben jelenített meg: a művek a hagyományos falusi mesterségeket  – cipész , kovács, kádár – és azok műhelyeit, valamint a falusiak jellemző tevékenységeit ábrázolják. A faragott életkép megfelelő helyeire az itt élt diósdi svábok egykori munka- és használati eszközeit, azok fotóit helyezi el a Német Hagyományőrző Egyesület, így bemutatva eleink életét, mindennapjait.

Mosser Ernő fafaragó

A nagyszabású életkép mellett a művész további munkái is láthatók lesznek, így Svábsors címet viselő kompozíció (idén 300 éve, hogy betelepítették a svábokat Magyarországra), az ulmi bárka (Ulmer Schachtel) és egy svábház (Heimathaus) makettje, valamint számos, mesék alapján készült faragás.

A délelőtti órákban az iskolások és az óvodások interaktív népismereti óra keretében ismerkednek meg a kiállított anyaggal, míg délután városunk lakóit várják.

Információ, csoportos látogatás jelzése Tátrai Borinál (30/6501306)

 Támogatók, együttműködő partnerek: Diósd Város Önkormányzata, Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár, MiDió Egyesület (midio.hu), Zoller Zoltán, Csomay András.

midio.hu

 Fotók: NHE, illetve archív

 

 

 

Címkék: Diósd, kiállítás, Moser Ernő, Német Hagyományőrző Egyesület, sváb életképek