A diósdi Új Ház Centrum telephelybővítése kapcsán hirdettek meg december 20-ára lakossági fórumot a közösségi házba, melyen mintegy 20-an vettek részt. Ott volt az érintett vállalkozás ügyvezetője, megjelentek a térség lakói és eljött néhány érdeklődő, és természetesen jelen voltak az önkormányzat illetékesei. Összefoglalónkban (a kérdéskörben kevésé járatos laikus szemlélő szemével) igyekszünk bemutatni, hogy miként látja az ügyet a fejlesztésre készülő cég vezetője, hogyan vélekednek a közvetlen és a távolabbi szomszédok, és miként az önkormányzatot képviselők.

Így látja a vállalkozás

Varga Ferenc, a magyar családi vállalkozások tulajdonában álló, mintegy 36 – köztük zömmel helyi – dolgozót foglalkoztató cég első embere szokatlan módon önkritikával kezdte  prezentációját. Vélhetően nem kevés megkeresés, mi több kritika érhette őket az elmúlt időszakban, mert már a belépőjében elismerte: a helyzetről, ami kialakult, egyértelműen ők tehetnek; nem kommunikáltak megfelelően a lakosokkal, és ezen a jövőben feltétlenül változtatni fognak.

 

Varga Ferenc tájékoztatja a résztvevőket

A vállalkozás, mint annyi más Diósdon, a 7-es főút menti szolgáltató sávban fekszik. Az áruház előtt-mellett kialakult közlekedési helyzet tarthatatlan, egyben veszélyes. A Balatoni út nagy forgalma, valamint a parkolójuk szűkössége miatt a vásárlók a Balatoni út mentén, valamint az áruház előtt várakoznak, tovább nehezítve ezzel a Homokos utcából/utcába való ki- és behajtást. Ez a helyzet sem a cégnek, sem vásárlóiknak, sem az utcában lakóknak nem jó, ezért változtatni szeretnének. Megvásárolták a telephelyük melletti, a Homokos úttól a Sashegyi útig terjedő, mintegy 2800 négyzetméter nagyságú telket, ezen kívánnak parkolót létesíteni; itt történik majd az érkező áruk kirakása, valamint a vevők kiszolgálása. A fejlesztés kapcsán kinyilvánították, hogy támogatják a Homokos út–Balatoni út csatlakozó öblének átalakítását, kiszélesítését, ehhez leadott területtel és anyagilag is hozzájárulnak.

Varga Ferenc szerint a megnövekedett parkolóhely következtében a vásárlók a kerítésen belül parkolnának, gyorsabb lenne a be- és kihajtás, a nagyobb tér miatt megszűnne a targoncák tolatása (ami kötelezően szaggatott figyelmeztető hangjelzéssel). A környezet védelme érdekében zaj- és porvédő kerítést építenének (lamellás kerítés és fagyalsövény). A korábbi szóbeszéddel ellentétben nem kívánnak a parkolóból kijáratot létesíteni a Sashegyi út felé, annál is inkább, mert a telek alsó részén 800 négyzetméter zöldterületet létesítenek (ez 30%-os zöldterület-aránynak felel meg), benne egy, a nagy esőzések idején működő záportározóval.

A cégvezető aláhúzta: minden munkafolyamatot szakemberekkel megterveztetnek (talajvizsgálat, vízvédelmi tervezés, talajfeltárás) és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően, magas műszaki színvonalon hajtanak végre. Számításaik szerint a jövő év első negyedévében tudják megkezdeni a munkát.

A szomszédok, utcabeliek véleménye

„Ki szeretne egy építőanyag-telep mellett lakni” – tette fel a kérdést az első hozzászóló. Lakó-pihenő övezetben építkeztek, most pedig kaptak szomszédnak egy nagy forgalmú telepet, ahonnan, ha fúj a szél, mész- és cementpor teríti be a környéket – az 1,8 méter magas lamellás palánk és a sövény azt nem tudja megfogni. A közvetlen szomszéd – aki maga is gyakorló építőipari szakember – a cégvezető által jelzett lépésekkel kapcsolatban szkeptikus volt. Nem hiszi, hogy csak napi mintegy 80 autó hajt be a telephelyre, mint az a tájékoztatóban elhangzott. A 30%-os zöldterület-arány is csak a lakók fellépése, aláírásgyűjtése nyomán alakult ki a kezdeti 15%-ról. Igaz, hogy 800 négyzetméter zölden marad, de 2000 szilárd burkolatot kap, így nem fog elszivárogni az esővíz, ami kritikussá teheti a környékre amúgy is jellemző problémás csapadékvíz-elvezetést.

Szomszédok, utcabeliek, érdeklődő diósdiak

„Nagy esőzések idején most is bokáig járunk a vízben, mi lesz a beruházás megvalósítása után? A záportározóban hetekig álló víz nem roggyantja-e meg idővel a lakóházakat?” Vagyis nagyon sok a kérdés, amelyekre – szerinte – nem megnyugtatóak a válaszok, így azt javasolta: vonja vissza az önkormányzat a telek közelmúltban megszavazott átminősítését (VT-1-ből VT-2-be), és ne valósuljon meg a fejlesztés.

Van, aki attól tart, a korszerűbb parkoló miatt növekszik a cég forgalma, ami a gépjárműforgalom fokozódásával jár, vagyis érdemben nem fog javulni a közlekedési helyzet.

A Homokos utca kiszélesített, biztonságosabb torkolati kialakítása jól mutatott Varga Ferenc prezentációján, azonban az ilyen típusú beruházásokban járatos hozzászóló lehűtötte a kedélyeket: a tervezett útszélesítés olyan sokszereplős, időigényes  játék (vízmű, melytől területet kell szerezni, három magánszemély, akiknek a telkéből a szabályozási vonalnak megfelelően szintén területet kell kérni?, kisajátítani?), az elektromosok, a gázosok, az állam, amely a 7-e út „tulajdonosa”, tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés stb.), hogy a bővítés befejezési időpontja megjósolhatatlan. Ráadásul a költségekből az önkormányzatnak is jutna, utóbbi anyagi helyzete viszont nem túl rózsás…

 

A Homokos utcai torkolat az Új Ház Centrummal

 

Az önkormányzat megfontolásai

Bogó László polgármester a beruházás elindítását lehetővé tevő telekátminősítéssel kapcsolatban elmondta: adott egy kritikus útszakasz, a Homokos utca–Balatoni út találkozása, amely csak területbevonással orvosolható. Az Új Ház Centrum jelentős értékű területet ajánlott fel az ingatlanából a köznek, mely révén szóba jöhetett a balesetveszélyes, babakocsit toló kisgyermekes anyukák által sűrűn használt útszakasz rendezése. A felajánlást is mérlegelve hozta meg a testület a megvásárolt telek besorolásával kapcsolatos döntését.

A polgármester mindazonáltal jelezte: az útbővítéshez szükséges terület megszerzése csak egyik feltétele a munkák megkezdésének. Villany- és távvezeték-oszlopokat, tűzcsapot, gázcsonkot kell áthelyezni, melyek mind-mind tervezés- és bejegyzésköteles folyamatok. Ezt követően lehet csak az útszélesítéshez hozzáfogni, terveztetni és meghatározni a költségeket.

Kiss Zoltán

Kiemelt képünkön a Homokos utca torkolata, jobbra az Új Ház Centrum

Fotók: midio.hu

Címkék: Diósd