Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Barackünnepet a Német Hagyományőrző Egyesület a Kék Géza Közösségi Házban és a Kápolna-kertben. 

Az esemény most július 27-e szombatra esett. A tavalyi Barackünnepről írt cikk (A diósdi barack ünnepe) felidézte, miért is volt olyan híres a diósdi őszibarack. A hagyományok ápolásáról és megőrzéséről az egyesület tagjai idén is gondoskodtak.

Dósa Attila harmonika-játékát hallgathatták a vendégek

Az interaktív kiállítás mellett a már hagyományosnak mondható versenyeket is megtartották. A legfinomabb barackkal készült süti versenyét idén Nagy Lászlóné Babi nyerte barackos pitéjével. A legnagyobb diósdi barackért járó díjakat Litz Jenő és Talabosné Csór Hajnalka kapták. Litz Jenő I. helyezést elért őszibarackja pontosan 30,7 dkg-ot nyomott.

A gyerekek közben izgalmas játékokon vehettek részt. Varga Cseke Zsófia nyerte a “Biciklivel a piacra” versenyt, Boráczki Bence pedig a “gyűjtőbe” érkezett meg a leggyorsabban az őszibarackokkal. Az “Óriás sablon” játékban Nagy Kristóf lett a győztes és összesítésben is ő végzett az első helyen.  A rajzversenyt a 12 éves Varga-Cseke Zsófia nyerte meg, a Hamvas barack szépségversenyen pedig Tejfel Alexa kapta a legnagyobb tapsot.

Az idei Barackünnepre Tomcsányi Pál (Sóskútfruct) 15 láda barackot biztosított ingyen; az ajándéktárgyakat Tóth György (Tefala), Somogyi József (Pro Construcio) és Pátrovics Béláné ajánlották fel a versenyek nyerteseinek. A vendégek szomját Mihalek Gyula meggyszörpje oltotta.

A rendezvényt Diósd Város Önkormányzata és a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár támogatta.

Tátrai Antalné Bori

Német Hagyományőrző Egyesület

Fotók: Kiss Zoltán (midio.hu)

 

 

Címkék: Barack, Barackünnep, Diósd, Német Hagyományőrző Egyesület, Őszibarack