Mintha ma lett volna: a Német Hagyományőrző Egyesület tagjai nyolc évvel ezelőtt részt vettek az elsősök köszöntésén, melynek különlegességét az adta, hogy az akkor induló „c” osztály tagjai lettek az első német nemzetiségi osztály Diósdon. Bennük – és az őket követő nemzetiségi osztályokba járó gyerekekben – látták és látják a jövőt, hogy továbbviszik, ami az egyesületük számára oly fontos: a diósdi sváb hagyományokat. Most – miként az alábbi tudósítás beszámol róla – meghívták őket, hogy a nyolcadik év vége felé közeledve méltóképpen elbúcsúzhassanak tőlük.

Február 8-án az iskolából az Apponyi utcán keresztül ballagtak felénk a gyerekek; ez az utca annak idején az Iparosok utcája volt.

Diósd

Elhaladtak – a mostani fánksütésnek helyet adó – Mihalek Gyula sváb nagyszüleinek háza előtt is, ahol annak idején, az 1940-es években Mihalek Fábián hentesüzlete működött.

Így értek a Mihalek-pincéhez, amely azóta – régies, sváb jellegét megtartva – gyönyörűen fel lett újítva. (Ezúton is köszönetet mondunk Mihalek Gyulának, hogy ebben a hangulatos pincében láthattuk vendégül az iskolásokat!)

Diósd

Az egyesületünk tagjai már előző nap készülni kezdtek a programra, aznap pedig nagy szeretettel sütötték a fánkot, így várták a gyerekeket és egyesületünk további tagjait.

(Köszönetünk fejezzük ki Nagyné Babinak, Szűcs Annának – korábbi alpolgármesterünknek –, Versitsné Gabikának, Zakáné Icának, Váriné Vanek Katinak munkájukért. Köszönjük Bogó László és Tátrai Antal segítségét is. Illyésné Hehl Máriának és Versitsné Gabikának a fánk mellé kínált házi lekvárért, Mihalek Gyulának a müzliszeletért, a Tájháznak a fánksütéshez szükséges eszközökért, a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak pedig a szomjoltó almaléért mondunk köszönetet.)

Diósd

Diósd

A fánknak idén is nagy sikere volt!

Diósd

Amíg a gyerekek falatoztak, Bogó László, egyesületünk elnöke felidézte az elmúlt éveket. Civil szervezetünk célja a sváb hagyományok és értékek megőrzése, melyért 2007 óta – ebben az évben alakult egyesületünk – tevékenykedünk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a diósdi svábok által létrehozott értékeket megőrizzük, programjainkon továbbadjuk a fiatalabb generációnak. Ebben segítségünkre vannak a Diósdról megjelent munkák és gyűjtemények: Wágner Ferenc és Görögné Horváth Katalin, azaz Katica néni könyvei; Diósd Családtörténeti Archívuma, azaz a Diósdfa honlap (www.diosdfa.hu) és a MiDió portál (www.midio.hu).

A gyerekekkel együtt emlékeztünk az elmúlt évekre, közös programjainkra, így a húsvétolásokra és az úrnapi körmentekre is. Utóbbin – a katolikus egyházközség felkérésére – az egyik stációt több sváb család által gondozott régi ereklyékkel díszítjük, és a hagyományaik szerint visszük tovább évek óta. Az úrnapi körmenetnek a svábok leszármazottai már generációk óta résztvevői Diósdon, ma már olyan ükunokák is vannak köztük, akik most a német nemzetiségi osztályba járnak!

Diósd

Diósd

A Barackünnep elnevezésű programunkon vetődött fel az ötlet, hogy interaktív kiállítás és játék keretében ismertessük meg a gyerekekkel az őszibarack-termesztés folyamatát. Ennek megvalósulásában minden évben sokat segítettek – szüleikkel együtt – az iskolások.

„Ahogy a svábok szüreteltek” című kiállítással egybekötve a Kápolnakertben igazi szüretet is tartottunk. Nagy László és a sváb származású Endresz János (sajnos azóta mindkettőjüktől örökre búcsút kellett vennünk, már nem lehetnek köztünk) mutatták meg a szüretelés fortélyait – egyesületünk tagjaival együtt – a részt vevő gyerekeknek.

Diósd

Márton-napon az előző években részt vettünk a lámpás felvonuláson, segítettünk az iskolában; az idei rendezvényre sütit küldtünk. Sok karácsonyi programot is eltöltöttünk együtt, egy alkalommal pedig kihelyezett német nemzetiségi népismeret órán vettek részt a gyerekek egy sváb házban.

Diósd

Az első német nemzetiségi osztálytól az emlékek felidézésével és a finom farsangi fánkkal most elbúcsúztunk, de bízunk benne, hogy a diósdi svábok hagyományait velünk együtt most már ők is viszik tovább.

Tátrai Bori

Fotó: Bogó László, Litz Jenő, Tátrai Bori, diosdfa.hu

A program megvalósulását Magyarország Kormánya a NKUL-KP-1-2022/2-001141 számú Városi rendezvények pályázat keretében támogatta.

 

 

 

 

Címkék: Német Hagyományőrző Egyesület, német nemzetiség, Sváb hagyományok