Ma kaptuk a szomorú hírt: életének 84. évében elhunyt Görögné Horváth Katalin, a Diósdi Hagyományőrző Klub egykori elnöke, a helyi sajtó állandó szerzője, településünk múltjának kutatója és elkötelezett krónikása.

Mint az általa írt, Az én Diósdom című kötet borítószövegében is olvasható, tősgyökeres diósdi családból származó édesanyja, a faluját híven szerető Horváth Györgyné Albitz Katalin példája nyomán kezdte kutatni, feltárni szülőfaluja történetét, megörökíteni itt élő elődeink életét, mindennapjait. Egyfajta belső kényszer nyomán kezdte el közreadni a Diósdhéjban, majd a Diósdi Krónika című helyi lapokban az édesanyjától hallott, később az általa gyűjtött történeteket. A régi Diósdról és az egykori diósdiakról szóló írásai rendszeresen megjelentek az újságban. Ezek a publikációk adták a gerincét Az én Diósdom című helytörténeti kötetének, amely – Wágner Ferenc Diósd története című monográfiája mellett – településünk történetének meghatározó feldolgozása.

A helytörténeti kutatás és a publikálás mellett meghatározó szerepet játszott Diósd közéletében. Hosszú évtizedekig aktivistája, majd Orosz Imrét váltva elnöke volt településünk egyik legnagyobb és legaktívabb civil szervezetének, a Diósdi Hagyományőrző Klubnak, valamint tagja volt a Diósdi Sajtóklub Egyesületnek is. 2003-ban Diósd Községért Díj elismerében részesült.

Életének utolsó éveit szülőfalujában, az ősi szülői háztól pár méterre lévő Szent Anna Idősek Otthonában töltötte, lánya szerető gondoskodásával körbevéve.

Görögné Horváth Katalinnak Diósd településért végzett értékteremtő és példaértékű tevékenysége elismeréseként a MiDió Egyesület 2021-ben MiDió Angyala-díjat adományozott. Az elismerést lánya, Görög Éva vette át.

Görögné Horváth Katalin 2023. szeptember 14-én reggel hunyt el, temetése szeptember 29-én 15 órakor lesz a Diósdi Temetőben.

Fájó szívvel búcsúzunk, emlékét megőrizzük!

A MiDió Egyesület tagsága, a midio.hu szerkesztősége

 

Kapcsolódó írásaink:

Görögné Horváth Katalin bemutatása honlapunkon

„Úgy szeretném átadni…” – Katica néni, a mi múzsánk

Görögné Horváth Katalin MiDió Angyala-díj elismerében részesült

 

 

 

 

 

 

Címkék: Búcsú, Görögné Horváth Katalin, Gyász, Katica néni