Hamvazószerdával befejeződött a farsangi időszak, mely során számos programot szerveztek Diósdon: Szarvas József színművész önálló estje, író-olvasó találkozó Bódis Krisztával, Gulyás Ferenc hangszerbemutatóval egybekötött előadása, a Susato Régizene Együttes koncertje, farsangi műsor a Szent Gellért Idősek Otthonában, a diósdi Német Hagyományőrző Egyesület farsangi bálja, valamint a diósdi nemzetiségi iskolások meghívásával megtartott fánksütés. Ez utóbbi két programról olvashatunk beszámolót az alábbiakban.

A diósdi Német Hagyományőrző Egyesület farsangi klubnapján Strádl János tartott vetítéssel egybekötött kiselőadást a farsang történetéről; láthattuk, hogyan ünneplik különböző helyeken ezt a vidám ünnepkört, valamint a farsang ikonikus édessége, a fánk keletkezéséről is mesélt. (Itt jegyzem meg, hogy a diósdfa.hu honlapon sok recept található Görögné Katica gyűjtéséből).

A klubtagok egyébként nagy várakozással készültek a rendezvényre: milyen jelmezek, milyen sütik lesznek, milyen zene szól, milyen lesz a hangulat? Nos, minden várakozásunkat felülmúlta a farsangi „bál”, a jókedv. A fánkok közül Somogyiné Eta forgácsfánkja, Vargáné Ica csörögefánkja és Domcsekné Rozi pehelykönnyű fánkja bizonyult a legfinomabbnak.

A február 12-i hét eleje is a fánk jegyében telt: a diósdi német nemzetiségi iskolások nagy várakozással jöttek meghívásunkra három napon át, óránkénti beosztásban fánkkóstolásra Mihalek Gyula patinás pincéjébe, ahol egyesületünk tagjai és önkénteseink folyamatosan sütötték részükre a finom csemegét a farsangi időszak utolsó napjaiban. A gyerekek előzetesen tájékoztatást kaptak a pincének helyet adó régi Ófalu Naphegy részéről, ahol a svábok egy pincerendszert építettek ki, valamint ez egykori kereskedők utcájáról.

Az iskolások tavaly szeptemberben részt vettek az „Ahogy a diósdi svábok szüreteltek” című interaktív foglalkozáson, a fánkkóstolást az idén egy olyan présházban, illetve pincében tartottuk, ahol egykoron a „sváb szüreten” megismert munkafolyamatokat végezték.

A sváb Mihalek Fábián és családja tulajdonát képező pince 1710-ben épült. A leszüretelt szőlőt a Waldburg-Berg, Adler-Berg (Sashegy) szőlőskertből szállították ide, taposták, darálták, préselték, végül a mustot hordókba öntötték – és indulhatott a borkészítés nagy szakértelmet igénylő folyamata.  A mostani tulajdonos, Mihalek Gyula édesapja és Tátrai Antal (akinek anyukája Mihalek) is sokat segédkezett itt gyerekként a szüreti munkáknál.

A gyerekek érkezésükkör, a Szent Flórián szobor előtt elhaladva érkeztek a Sonnenbergre, vagyis a Naphegyre. A betelepülő, földhöz jutó svábok ezen a részen, az Ófaluban alakítottak ki egy pincerendszert; az egykori pincékből több a mai napig fennmaradt. A mai Apponyi utca volt régen a kereskedők, iparosok utcája (Zsidákovits pékség, Mihalek hentesüzlet, Wágner Lajos és Aradi Simon cipészműhelye, Mihalek Károly „szódagyára”, Natta Lipót fodrászata stb.) A tavaly ősszel, Moser Ernő fafaragó művész kiállításán láthattak a gyerekek egy cipészműhelyt, mellette helyeztük el Wágner Lajos és Aradi Simon cipészeszközeit. Az utca végén lakott Völgyi Károly, akinek a disznóvágás során használt eszközeit nézhették meg a kiállítás látogatói.

Három napon keresztül, óránkénti beosztásban vártuk a gyerekeket, melyre egyesületünk tagjai (Váriné Kati, Versitsné Gabi, Nagyné Babi, Hódiné Ibolya, Lehr Emma, Bicskeiné Ica, Zakáné Ica, Miklóssy Mariann, Bogó László, Bicskei György, Tátrai Antal) és az önkéntesek (Jókuthy Ildi, Gelencsérné Éva, Domcsekné Rozi, Varga Saci, Vincze Krisztina, Tátrai Nikolett, Tátrai Bernadett) már napokkal ezelőtt készülődtek. Meghívtuk az „amerikai” iskola tanulóit is, hogy részesei legyenek ennek a hagyományőrző eseménynek, megismerve ezáltal a diósdi sváb szokásokat. Rajtuk kívül megkóstolták az idei fánkkínálatot: az óvodások egy csoportja, a munkánkat segítő és velünk együttműködő Diósdi Földön Futók, a Családsegítő által gondozott gyermekek, és természetesen egyesületünk tagjai, valamint a munkánkat segítő önkéntesek.

Itt szeretnénk köszönetet mondani elsősorban Mihalek Gyulának, hogy támogatott bennünket és lehetőséget adott, hogy ebben a szép pincében volt lehetőségünk fogadni a fánkkóstolókat. Támogatónk volt még Diósd Város Önkormányzata, a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Diósdi Városgazda Intézmény.

Tátrai Bori,

Német Hagyományőrző Egyület–Diósd

midio.hu

Fotó: NHED és Csősz Katalin

 

Címkék: Diósd, fánksütés, Farsang, iskolások, német hagyományőrzők