A hagyomány szerint szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján indulnak útnak a nálunk fészkelő fecskék, de még további egy hónapig találkozhatunk kisebb-nagyobb vonuló csapataikkal, melyek javarészt északabbról jönnek. A magyar nép számára igen kedves kismadár szokásaival ismerkedhet meg, aki részt vesz a szeptember 7-i Fecskebúcsún. A túrát minden évben Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre szervezi és tartja Dinnyésen. 

Fenyvesi László – akitől hónapról hónapra idézünk a Születni jó című sorozatunkban – szerint a túra a résztvevőknek madármegfigyelő nap, a madaraknak pedig embermegfigyelő nap lesz. “Ha megismerem, megszeretem, ha megszeretem, a barátom lesz. És akkor már lehet, hogy megteszek érte valamit” – mondta a tavalyi Fecskenapon Fenyvesi László, aki szerint a legtöbb, amit a madarakért tehetünk, hogy télen almacsutkát teszünk a madáretetőbe.

“Szeretni csak szerelemmel érdemes. A természet apró rezdüléseit, a fákat, a madarakat, a gyermekeket, az öregeket, a földet és az eget, az igazságot és a szabadságot, az otthont és a hazát…

Az Ország szívében mindenki számára van egy hely, ahol mindezekre rá lehet találni. A csend segít, hogy megismerjük a hangokat, méhek zsongását, tücsök ciripelését, madarak muzsikáját, a saját lelkünk dallamát és a honszerelmet” – Fenyvesi László Lélekből jövő Madár című könyvéből származik az idézet. A könyvet tavaly hoztuk magunkkal Dinnyésről, sok-sok élménnyel együtt.

A családi programot minden korosztálynak szívből ajánljuk, a program ide kattintva elérhető.

Képeink a tavalyi túrán készültek.

Sz. K. N. 

Borítókép: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Címkék: Dinnyés, fecske, Fenyvesi László, Madár