Nem mindig könnyű kimozdulni otthonról kisgyerekekkel. Hová menjünk, ha azt szeretnénk, hogy ne unatkozzon a hároméves, de közben a féléves is érezze jól magát? Fekete Okszana, kétgyermekes diósdi anyuka fotóit nézegetve remek tippeket és motivációt kaphatunk, hogy az esetleges (el)indulási nehézségek ellenére mégis útra keljünk. Néha pár kép többet mond ezer szónál: mennyi élmény vár mindennap, bármerre is járjunk a gyermekeinkkel – erről szól ez a sorozat.

Nyáron is vár a Skanzen! A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban nyáron is látogatható 21 élő múzeumi helyszín, melyeken sok-sok tevékenységbe lehet bekapcsolódni, vagy éppen interaktívan, játékosan tanulni arról, hogyan éltek egykoron vidéken. A Skanzen 60 hektáros szabadtéri kiállítása számos olyan hellyel szolgál, ahol a nyári melegben is kellemesen eltölthetünk néhány órát. A Vízimalomban például nem csak a malom belseje tekinthető meg, hanem a molnárnak és családjának lakrésze is, ahol nyugodtan hűsölhetünk, magát a malmot pedig naponta többször is láthatjuk működés közben. A nemrég nyílt Fa-Ház műhely és ismeretterjesztő, interaktív élményhelyszín egyszerre: rengeteg mindent megtudhatunk a fáról mint nyersanyagról, munkaeszközről, a műhelyben pedig kipróbálhatunk néhány egyszerű famegmunkáló technikát. Az új, fedett Rózsalugasnál vagy a Resti napernyős teraszán frissítővel, jégkrémmel hűthetjük le magunkat, és élvezhetjük a múzeumra és a környező hegyekre nyíló panorámát. (Forrás: skanzen.hu)

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum bemutatja a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakból eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében. A Skanzen az elmúlt 40 év során kiállításai, és kiszolgáló infrastruktúrája, programjai és szakmai- tudományos eredményei révén hazánk egyik legsikeresebb országos múzeumává vált.

Hol: Szentendrén (Skanzen feliratú leágazás jelzi az útvonalat a gépkocsival érkezőknek)

Jó tudni: 6 év alatti gyerekek, valamint fogyatékkal élők és kísérőik ingyenes belépésre jogosultak. A Skanzen kutyával is látogatható (a múzeum kutyakódexe itt olvasható).

Nyitva tartás nyáron: általában kedd – vasárnap: 09:00 – 17:00, de érdemes tájékozódni a honlapon az aktuális programokról és az esetleges eltérő nyitva tartásról.

Jegyárak: katt ide

A cikkben szereplő valamennyi fotó a szerző tulajdona.

Gyerekszemmel a világ c. sorozatunk első része ide kattintva, második része pedig ide kattintva olvasható.

midio.hu

Címkék: #midióOkszana, Skanzen