Idén már harmadik alkalommal került sor a MiDió Mesés Sétára, mely lényegében egy helytörténeti jellegű élményséta Diósdon, s nem utolsósorban a MiDió-honlap születésnapja is.

Hagyományosan a Tó utca 35. szám elől indult a családias jellegű túra, hiszen nem is olyan rég még itt lakott Orosz Imre, a Diósdi Hagyományőrző  Klub alapítója. A résztvevők kis matricát kaptak a keresztnevükkel és az utcájuk nevével, megkönnyítve ezzel az ismerkedést, ugyanis nem titkolt szándéka a sétának, hogy közelebb hozza egymáshoz a diósdi embereket.

Idén négy állomása volt a sétának, ahol pár percre megállva Péter Szilvia, a diósdi Kortalanok Torna- és Sétaklubjának vezetője beszélt a helyhez kötődő régi diósdi emlékekről, eseményekről. Mondandóját korabeli fényképekkel illusztrálta, sőt a séta egy pontján még az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című hajdanvolt tévésorozat szignálja is felcsendült.

A gyerekek egy füzetbe gyűjthették az állomásokon a pecséteket, ha csendben maradtak, míg a felnőtteknek az idegenvezető beszélt.

A nagyjából 1 kilométeres séta során megálltunk a Tó utcai keresztnél, a valaha szebb napokat látott Csapágygyárnál (ahova sajnos nem mehettünk be), a Mikszáth és Gárdonyi utca sarkán, végül ellátogathattunk a tavaly megnyitott református templomba is. Utóbbiban meleg vendégszeretettel fogadtak; a lelkész asszony megmutatta a templom helyiségeit, kertjét, mi pedig megállapíthattuk, hogy bizony Diósd legmodernebb közösségi házában járunk, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelő elfoglaltságot.

A séta – melyet idén a Fricska zenekar zenei kísérete még hangulatosabbá varázsolt – a Gárdonyi-kertben ért véget. Itt a gyerekek a túra elején kapott ún. csendpecsét-füzeteiket válthatták be gumicukorra, a felnőttek pedig egy játékos kvíz jutalmaként diósdi képeslapot kaptak. Kezdetét vehette a születésnapi ünneplés, melynek nyitányaként idén is átadtuk a MiDió Angyala-díjat, ezúttal Tátrai Antalné Borinak. A díjat olyan személyeknek ítéli a MiDió csapata, akik értékteremtő tevékenységükkel Diósdot és a diósdiakat gazdagítják. Tavaly Görögné Horváth Katalin, azaz Katica néni,  Az én Diósdom c. könyv szerzője kapta az elismerést, idén pedig a diósdi Német Hagyományőrző Egyesületnél évek óta lelkes önkéntes munkát végző Bori nénié lett a kitüntetés, aki kreatív ötleteivel és önzetlenségével a kezdetek óta segíti a MiDió Egyesület munkáját is.

A ZsuzsiSüti cukrászda ajándékaként idén is megérkezett a születésnapi torta – a MiDió-torta névre keresztelt sütemény – , mely villámgyorsan el is fogyott. A kisszínpadon a Zoller Zoltán–Paszternák László-duó játszott, miközben szörpöt ittunk, és a Diósdi Kiskifli pékség támogatásának hála isteni sajtos pogácsát ehettünk. A gyerekek sem maradtak szórakozás nélkül, hiszen Rásóné Ica néni kézműves foglalkozást tartott, illetve Kemény Kornél és felesége, Pap Szilvi kreatív játszóházat rendezett be nekik. A kisgyermekes anyukák Czifra Gyöngyi diósdi védőnővel is beszélgethettek a számukra berendezett baba-mama pihenőben.

A terített asztaloknál vidám eszmecsere folyt, új diósdiak ismerkedtek régi lakosokkal, hosszú idő óta nem látott barátok üdvözölték egymást. Egyszóval a közösségi séta elérte célját: tudatosította bennünk, hogy a múltunk és a jövőnk is összeköt bennünket, s hogy az összetartozás érzése közös erőnk e zűrzavaros világban.

Ezt az ügyet szolgálja az idén 4 éves Midió-honlap (midio.hu) is, mely információs, helytörténeti és családi magazin is egyben – nem csak diósdiaknak.

 

Bányai Petra

Fotó: Merényi Zita

A programot Diósd Város Önkormányzata civil pályázata támogatta. Köszönjük a segítséget a Kék Géza Művelődési Ház és Könyvtár munkatársainak! A MiDió Mesés Séta állandó támogatói a ZsuzsiSüti cukrászda és Diósdi Kiskifli pékség. Köszönet Merényi Zitának a csodás fotókért! További képek a III. MiDió Mesés Séta Fb-esemény oldalán láthatók. 

 

 

 

 

Címkék: #midióPetra, hagyományőrzés, Közösség, MiDió mesés séta