Május elseje a munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja, 2004-től hazánk EU-csatlakozásának napja is, amit nem munkával, sokkal inkább szórakozással ünneplünk. A szakszervezetek és a politikai pártok által szervezett rendezvények mellett vidám majálisok várják e napon országszerte – így Diósdon is – az ünneplőket a települések parkjaiban, lufival, virslivel, felnőtt- és gyermekprogramokkal.

Az ünnep napjának kiválasztása a nyolcórás munkaidő bevezetéséért, 1886. május 1-jén Chicagóban folytatott sztrájkhoz kötődik. A 20. század folyamán május 1-je nemzetközi ünneppé nőtte ki magát. 1955-ben a római katolikus egyház is csatlakozott a világ dolgozóihoz, amikor XII. Piusz pápa május 1-jét Munkás Szent József emléknapjává nyilvánította, és így május 1. katolikus ünnep is lett.

De május első napja egyben a tavasz, a termékenység, a zöldellő természet, a fák, a madarak ünnepe is. E nap reggelén a házakat zöld lombokkal díszítették fel. A májusi zöld ágat, a májusfát a székelyek jakabfának, jakabágnak, hajnalfának is hívták, másutt májfának nevezik. A májusfaállítás hazánk egész területén ismert. A májusfával adta tudtára a legény a falunak, hogy melyik lánynak udvarol. Sok helyütt pünkösdkor vagy május végén „kitáncolták” a fát, vagyis a fa kidöntése táncmulatság keretében, muzsikaszó mellett történt.

Napjainkban a legtöbb május 1-jei rendezvény a szórakozásról szól. Diósdon az elmúlt három évtizedben különböző helyszíneken tartották a majálisokat: sokáig a 7-es főút melletti focipályán, aztán a felső kőbányában, újabban pedig a központban, a Gárdonyi utcában. A diósdi majálisok (és az azokhoz közeli időpontban megrendezett Tavaszköszöntők) egyik kedvenc attrakciója a főzőverseny volt, amikor is munkahelyi kollektívák, baráti társaságok csillogtatták főzési tudományukat: egyedi receptek nyomán kreált gulyás-, pörkölt-, pacal-, csorba-  stb. variációk rotyogtak a bográcsokban a szabadtűzön. Az elkészült étkeket először szakértő zsűri kóstolta és értékelte – majd a nagyközönség jó étvággyal elfogyasztotta. A midio.hu archívumában fellelt fotókon látható barátaink közül többen sajnos már nincsenek közöttünk.

Az izzó parázs dolgozik, az alkotók (meg)pihennek

Az első adag tálalva

 

Az egyik szakács és segítői

Munkában a főzőverseny zsűrije

K. Z.

Fotók: midio.hu archív