Immár 40. alkalommal rendezték meg június 16–18-án a Piactéri Ünnepet Diósd németországi testvérvárosában, a Hessen tartománybeli Alsbach–Hähnleinban, melyen városunk küldöttségének tagjai is együtt ünnepeltek a vendéglátókkal.

A diósdi intézmények, civil szervezetek mintegy 40 főt delegáltak az útra. A Spéth Géza polgármester vezette küldöttséget június 15-én délután a település polgármestere, Sebastian Bubenzer fogadta az alsbachi teniszklub épületében. Mint elmondta, a koronavírus-járvány miatti többéves korlátozás után ismét méltó módon rendezhette meg a város a jubileumi, immár 40. Markplatzfestet.

A programnak otthont adó tér, amely egykoron szarvasmarha- és kecskepiacként is működött, mára teljesen átalakult, újjáépült. Éppen a június 24–25-én megrendezendő Építészeti Nap keretében mutatták be ünnepélyesen a lakosságnak. A téren egyebek mellett egy eladó nélküli kisábécé is működik, ahol a vevők kizárólag bankkártyával vásárolhatnak. Másik részén játszóteret alakítottak ki, és egy egészségház építése is folyamatban van.

A diósdi delegáció június 16-án délelőtt látogatást tett a polgármesteri hivatalban, ahol a résztvevők tájékoztatást kaptak a település helyzetéről és a tervezett fejlesztésekről. Innen Mannheimbe utaztak, ahol a 2023-as kertészeti kiállítást nézték meg. A délutáni program a Luisenparkban folytatódott, amit felvonóval közelítettek meg. Hähnleinba való visszatérésük után, 19 órakor a söröshordó csapra verésével vette hivatalosan is kezdetét a Markplatzfest.

Szombat reggel a régi polgármesteri hivatalba látogattak a diósdi vendégek, majd Hauensteinba indultak, ahol megnézték a német cipőmúzeumot. A múzeumlátogatást libegőzés követte Edenkoben településen. Vasárnap 10 órakor a diósdi vendégek is részt vettek az ugyancsak hagyományos istentiszteleten a téren. Délután egy közös kávézás következett, majd egy jó hangulatú vacsora keretében búcsúztak el a diósdiak német vendéglátóiktól.

A delegáció fogadása

Az átépített Piactér

A játszótér egyik részlete

Emlékfotó a kirándulásról

A felhők közelében

A cipőmúzeumban

A söröshordó csapra verése

Vasárnap délelőtti istentisztelet

 

midio.hu

Fotó: Facebook és a delegáció tagjainak felvételei

 

 

 

Címkék: Diósd, Hähnlein, Markplatzfest, Testvérváros