Sorozatunk első részének (Miket együnk júniusban?) bevezetőjében elolvashatjátok a legfontosabb információkat, miért is számít a lehető legjobb döntésnek a helyi termesztésű zöldség-gyümölcs fogyasztása. Most folytassuk a sort a júliusban termő, érő és itthon kapható hazai termékekkel.
Zöldségek:
bab, burgonya, brokkoli, cékla, cukkíni, csicsóka, endívia, édeskömény, fejes káposzta, fejes saláta, fokhagyma, főzőtök, jégsaláta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kukorica, lilahagyma, lila káposzta, mángold, padlizsán, paprika, paradicsom, patisszon, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sóska, szárzeller, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó
Gyümölcsök:
cseresznye, egres, eper, fekete áfonya, görögdinnye, körte, málna, meggy, őszibarack, ribizli, ringló, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva
Hogy a tudomány melyik zöldséget tekinti most, 2019-ben gyümölcsnek, arra nem tértem ki. Több mint valószínű, hogy ez is olyan lesz, mint a Plútó-ügy: míg az én gyerekkoromban még bolygónak volt minősítve – mint a 9. és egyben legtávolabbi bolygó a Naptól –, a gyerekeim már úgy tanulják, hogy egyszerű csillagról van szó. Nem mintha pontosan tudnám mi a különbség a bolygók és a csillagok között, és talán a bevásárlás szempontjából most az sem mérvadó, hogy melyik növény zöldség és melyik gyümölcs a tudományos besorolás alapján. Ami azonban fontos, hogy a listák tanulmányozásánál vegyük figyelembe: a növények nem nézik a naptárt, és nem adott hónap első napjától a hónap utolsó napjáig érlelik gyümölcseiket vagy növesztik gyökereiket, terméseiket, és persze az időjárási szélsőségek is befolyásolják a termést, de ennek ellenére tökéletes kiindulási alap lehet a következő hetek bevásárlásához a fenti felsorolás.
Amiket még biztosan megtalálunk most a zöldségesnél vagy termeszthetünk saját kertünkben és akár egy balkonládában is jól érzik magukat, azok a zöldfűszerek, melyek segítségével csodás aromájú, ínycsiklandó ételekkel kényeztethetjük magunkat, családunkat és barátainkat egyaránt.
Fűszerek:
bazsalikom, kapor, menta, citromfű, kakukkfű, lestyán, tárkony, metélő hagyma, metélő petrezselyem, rozmaring
És ne feledjük, hogy a nyári melegben készült hűsítőket is ízesíthetjük velük, ezzel téve őket különlegessé és egyedivé. Alkossunk bátran, próbáljunk ki különböző variációkat az ételekben is italokban egyaránt! Íme két példa, hogy milyen jól megfér egymás mellett a gyümölcs és zöldfűszer.
Az első képen sárga húsú görögdinnye került a pohárba, citromfű és menta társaságában, amit végül frissen facsart citromlével és szűrt vízzel öntöttem fel. A másik képen pedig piros és sárga húsú görögdinnye mellett bazsalikom látható, amire szintén citromos vizet öntöttem. És még egy kis érdekesség: a képeken bambusz, illetve fém szívószál látható – és nem csak a „Műanyagmentes július” miatt, hanem mert szívügyem a környezetvédelem és igyekszem tenni érte, amikor csak tudok.
Szeretettel ölellek Benneteket!
Németh Gabi
A hűsítő italok fotói: Gabi
További fotók: pixabay.com
Gabi korábbi cikkei a MiDión: