Agglomerációs Jövő Bizottság néven hoztak létre szervezetet a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás települései az agglomerációs létből fakadó legfajsúlyosabb feladatok közös megoldásának összehangolására.

A Budakörnyéki Önkormányzati társulást 2013-ban Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős és Tök települések önkormányzatai hozták létre 2013-ban. Telki, Tinnye és Pilisjászfalu később csatlakozott a társuláshoz.

A nagykovacsi.hu portálon megjelent közlemény az Agglomerációs Jövő Bizottság létrehozását az utóbbi évtizedek változásaival indokolta. Mint írják, a legnépszerűbb agglomerációs települések néhány évvel ezelőtt még falvak voltak, tudtak egymásról, az ott élők számíthattak egymásra. A falvak vezetői is ismerték egymást és sokszor közös erővel oldották meg a problémákat. Ezen települések jellege az utóbbi évtizedekben megváltozott. Az agglomerációs lét új kihívásokat állít a települések és településvezetők elé. Az agglomerációs települések gyakorlatilag Budapest lakóövezetévé alakultak, de a finanszírozást és a fejlesztéseket önerőből kell megoldaniuk.

A korábbi sorozatos belterületbe vonások eszkalálták a helyzetet, és a települések elkezdtek finanszírozhatatlanná duzzadni. Az infrastruktúra sok esetben képtelen megbirkózni a megnőtt lakosság igényeivel. A településeknek méretük miatt már régen szüksége lenne saját rendőrségre, tűzoltóságra, mentőállomásra, egészségügyi szolgáltatásokra és környezetbarát hulladékkezelésre (pl. komposztálás). Az oktatási-nevelési intézményekben magas a gyermeklétszám, de kevés a pedagógus. A közlekedés reggel és délután megbénul, a buszok szintén a dugókban araszolnak. A közlemény hangsúlyozza: ezeket a problémákat bármely agglomerációs település felvázolhatná.

Az Agglomerációs Jövő Bizottság létrehozói arra a következtetésre jutottak, hogy a problémák kezelésében az ötletelés már kevés. Stratégiaalkotásra, a feladatok és az együttműködés összehangolására van szükség mind az érintett agglomerációs települések között, mind a fővárossal, mind a kormányzattal.

Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere, az újonnan alakult bizottság elnöke így fogalmaz: „Közösek a problémák, és a megoldásokat is közösen kell kidolgoznunk. Egymástól vett jó gyakorlatokból, közös gondolkodással és együttműködéssel lehet megoldási stratégiákat találnunk.”

K. Z.

Fotó, illusztráció: Facebook

Címkék: agglomeráció, Diósd