A nyár folyamán családtagom teljesítette a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának folyósításához előírt feltételeket, a szükséges papírokat, igazolásokat is beszerezte, és már tervezte, hogy elzarándokol – miként azt korábban kollégáitól hallotta – mindezeket leadni a Fiumei útra. Már elképzelte a forgatókönyvet (autóbusz, metró, sorszám, sorban állás stb.), amikor valahonnan jött az infó: mindez itt, a diósdi kormányhivatalban is elintézhető.

Így is történt. Fél óra alatt megtörtént minden: adategyeztetés, okmányok szkennelése, leadása, a másolatok átvétele. Mindez udvarias, segítő hozzáállás mellett.

Mint a helyi és térségi sajtó hírül adta, teljesen modernizált belső térrel, négy, ügyfeleket fogadó munkaállomással és közel 100 négyzetméteres, teljesen akadálymentesített ügyféltérrel nyitotta meg kapuit ez év március 26-án a Szent István tér 1. szám alatti diósdi kormányablak. A cél a rendszer kialakításával az volt, hogy mindenki a lakóhelyéhez legközelebb, munkaidőn kívül is el tudja intézni a hivatalos ügyeit.

A miénk lett az ország 277. kormányablaka. 2011-ben 29 ügykörrel indultak el a kormányablakok szolgáltatásai, ma pedig már több mint 1500 ügykörben tudnak ügyet intézni az állampolgárok.

A fenti pozitív élmény nyomán jött az ötlet, mutassuk be a helyi kormányablak szolgáltatásait honlapunkon, hátha a fentebb említett nyugdíjügy intézésén kívül van még néhány olyan, amelyre nem is gondolnak az állampolgárok. Mindezt akár lehetne az intézmény vezetőjének arcával, saját szavaival, egyszóval ügyfélközelien tenni.

Két irányban el is indultunk. Amíg azonban a bürokrácia útvesztőiben keringő levelünkre érkező válaszra várunk, az érdeklődő állampolgárnak marad a Kormányablak portál böngészése, avagy a neten megjelent ilyen tárgyú cikkekben (például itt és itt) való tallózás.

K. Z.

midio.hu

Címkék: Kormányablak