Volt egyszer egy derék ember, majd’ két méter magas, súlya mázsa feletti, csupa izom. Családapa, férj, ügyvéd, cserkész és katona. Abban az időben minden befogható férfi katonának ment. Nem véletlenül: jött a háború. Gyorsabban mint gondolták volna… És menni kellett.

Hitvesi csók a feleségnek, ölelés a hatéves kisfiúnak és az egyéves kislánynak. Talán tudja, érzi, hogy ez az utolsó találkozás, talán könnyek is kicsordulnának, de azt nem lehet, egy katona nem lehet gyenge. A kislány sír, kicsiny gyermekként is érzi a búcsú nehéz pillanatát.

Aztán indulás a frontra, a távoli Szovjetunióba. Tüzértiszt volt, sok emberért felelt. Igazán jól vezette kis csapatát, de nemsokára a háború eldőlt, nem a mi javunkra. 1943. január 12. napján megkezdődött a szovjet sereg offenzívája a magyar hadsereg ellen. A doni áttörést követően 120 ezer magyar katona veszett oda vagy esett fogságba a kegyetlen hidegben, fagyban.

Aztán, ahogy az lenni szokott, a „nagyoknak” lett lehetőség a kilépésre, a megúszásra. A magas rangú tisztek közül sokan hazaindulhattak. Amikor a menetelő katonák mellett elhaladt a tiszti konvoj, odaszóltak neki is: „Lajosom, ugorj fel, van még egy hely a teherautón!”

De jött a válasz, ellentmondást nem tűrően:

„Nem lehet, nem hagyom magukra az embereimet!”

És ott maradt a bajtársaival, ment velük a fogságba.

A diftéria ronda betegség, nem kérdez és nem kegyelmez. Ez a nagy darab, csupa izom és csupa szív ember csontsoványan, betegen tért vissza Teremtőjéhez 1943 áprilisában a szovjet fogságban.

A mai napon a Don-kanyarban hősi halált halt magyar 2. hadseregre emlékezünk. Ilyenkor mindig két gyertyát gyújtok, az egyiket őérte, a másikat nagyanyámért, aki már szintén nincs közöttünk, de egész hátralévő életében büszke hadiözvegyként őrizte és családjának továbbadta a hős magyar katonaférj emlékét. Talán ennek is köszönhető, egy az egyik unoka a mai napig pénztárcájában mindenhova magával hordja a hős nagyapa fényképét.

Isten adjon a doni hősöknek örök boldogságot az Égi harcmezőkön!

Szende Dávid

Képünkön: A pénztárcában hordott fénykép

Címkék: #midióDávid, Don kanyar