Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani, vagyis mintegy három hónap áll a jelöltek rendelkezésére, hogy bemutatkozzanak a választópolgároknak és bemutassák programjukat.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen. Október 6-a az aradi vértanúk emléknapja, a magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította, így kevéssé valószínű, hogy a köztársasági elnök erre a napra tűzné ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását. Lehetséges dátum még október 13., 20. és 27., vagyis augusztus 18. az utolsó nap, amikor a köztársasági elnök kiírhatja a választást. Öt évvel ezelőtt október második vasárnapján, 12-én tartották a voksolást.

A nemzetiségi önkormányzati választást az önkormányzati választással egy napon kell megtartani, ezt azonban nem a köztársasági elnök, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki, legkésőbb a szavazást megelőző 75. napon.

Diósd lakosságszáma átlépte a 10 000 főt, ennek következtében módosultak a választásokkal kapcsolatos szabályok: az októberi választás az eddigi, ún. kislistás rendszer helyett egyéni választókerületekben zajlik. A megválasztott képviselő-testület 12 főből áll majd: 8, egyéni választókerületben megválasztott és 3, kompenzációs listáról mandátumot szerzett képviselőből, valamint a polgármesterből.

Hogy áll a választási felkészülés Diósdon?

Az erre irányuló kérdésünkre a Polgármesteri Hivatalból azt a választ kaptuk, hogy a Diósdhéjban című önkormányzati újság júliusi számában részletes tájékoztató jelenik meg az új rendszerű választás lebonyolításáról, a jelöltállítás mikéntjéről. Ha további kérdéseink lesznek, állnak rendelkezésünkre.

Érdeklődésünket indokolja, hogy a közösségi portálokon tett bejegyzések szerint a választópolgárok nem sok információval rendelkeznek a témáról. A napokban látott napvilágot az első konkrét hír: a Fidesz–KDNP-pártszövetség diósdi szervezete megosztotta a helyi alapszervezet döntését a közösségi médiában, miszerint Albitz Gábor diósdi vállalkozót indítja polgármesterjelöltként. Néhány nap múlva pedig csapatának összetételét is megismerhettük. A pártszövetség színeiben dr. Bacsa Márta Ilona, Czimer Ferenc, Halász Mária Magdolna, Kis-Ferencz Gábor, Pálvölgyi Lívia, Rátz Tamás, Tahi-Tóth Gábor és Váraljai Krisztián indulnak a képviselői helyekért az októberi voksoláson.

A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjén kívül eddig két helyi jelölt indulásáról tudunk. A város jelenlegi első embere, Bogó László a midio.hu megkeresésére elmondta: formálódik a csapatuk, készülnek a megmérettetésre, de neveket egyelőre még nem kíván mondani.

A harmadik polgármesterjelölt, Spéth Géza (aki több cikluson át volt Diósd polgármestere) hasonlóan nyilatkozott kérdésünkre. A vele induló, őt támogató képviselőjelöltek csapata – melyben vannak ismert „régi” nevek és újak is – megvan, egy-két hely betöltése kérdéses még. Valamennyien független jelöltként indulnak, egy a közelmúltban alakult civil szervezet égisze alatt.

K. Z.

 

Címkék: Diósd, választás