A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról, közkeletűbb nevén a státusztörvényről és a köznevelési törvény ennek kapcsán tervezett módosításairól volt szó azon a fórumon, amelyet május 31-én délután rendeztek a diósdi iskola előtt. A rendezvényen Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányi tagja válaszolt a résztvevők kérdéseire.

A fórumon megjelent mintegy nyolcvan érdeklődőt köszöntő Hoffmanné Zsolnai Noémi  elmondta: eredetileg az iskolában tervezték megtartani a rendezvényt, azonban azt nem engedélyezték, ezért kerül sor arra az intézmény előtt. A fórum meghívott vendége Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja, aki – Hoffmanné Zsolnai Noémi szavai szerint – „fáradhatatlanul és erős kitartással küzd a magyar közoktatás jövőjéért, a pedagógusok és diákok jogainak érvényesítéséért a kivívott jogok megtartásáért”.

Hoffmanné Zsolnai Noémi

A PDSz-ben 1990 óta dolgozó Nagy Erzsébet a pódiumra lépve elmondta: a szakszervezet egy fantasztikus bázist, pedagógusokat, valamint szülőket és diákokat tudhat maga mögött. A közelmúltbeli eseményekre utalva kijelentette: soha nem gondolta, hogy több ezer diák fog kiállni a pedagógusok mellett.

Nagy Erzsébet

A szakszervezeti vezető röviden beszélt a törvénnyel kapcsolatos legfontosabb kérdésekről (Kire vonatkozik a státusztörvény? Milyen hatással lesz a gyermeke életére, ha törvény lesz a tervezetből? Mennyiben változik a köznevelési törvény? Milyen pozitív hatások várhatók a törvény bevezetésétől? Milyen alternatívát kínálnak a szakszervezetek, szakmai szervezetek?), majd a jelenleg is folyó törvényelőkészítési folyamat részleteibe avatta be a megjelenteket, külön kitérve az Európai Unió által elvárt követelmények teljesítésének helyzetére.

A tájékoztató után a résztvevő pedagógusok és szülők kérdéseire válaszolt a vendég. Szó volt egyebek mellett a szerzett jogok megőrzéséről, a kötelező óraszámokról, a bérekről és a teljesítményértékelésről, a pedagóguslétszám alakulásáról, valamint munkajogi kérdésekről.

(Az esemény a PDSz Facebook-oldalán élő közvetítésben volt követhető.)

K. Z.

midio.hu

Fotó: midio.hu

 

 

Címkék: Diósd, fórum, státusztörvény, szakszervezet