A Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület folytatva Diósd Város Önkormányzat hagyományát, mely szerepel az egyesület éves terveiben idén is fánkkóstolásra hívta a német nemzetiségi alsó tagozatos diákokat. A programot a diósdi Ófalu egyik patinás pincéjében tartottuk.

 

Mentovics Éva:

Télkergető

Itt van a farsang,
készül a fánk.
Hatalmas móka
vár itt ma ránk.

Pattog a tűz és
serceg a zsír,
mindenki ehet,
amennyit bír.

Tűnjön el innen
végre a tél,
ropja a táncot
aki csak él!

Jöjjön a napfény,
süssön le ránk!
Addig is együnk,
fogyjon a fánk!

 

A gyerekek tavaly szeptemberben részt vettek az „Ahogy a diósdi svábok szüreteltek” című interaktív foglalkozáson, emiatt az egyesület ez alkalomból egy olyan présházba, illetve pincébe szervezte a fánkkóstolást, ahol egykoron a „sváb szüreten” megismert munkafolyamatokat végezték. A sváb Mihalek Fábián és családja tulajdonát képező pince 1710-ben épült. A leszüretelt szőlőt a Waldburg-Berg, Adler-Berg (Sashegy) szőlőskertből szállították ide, taposták, darálták, préselték, végül a mustot hordókba öntötték – és indulhatott a borkészítés nagy szakértelmet igénylő folyamata. A mostani tulajdonos, Mihalek Gyula édesapja és Tátrai Antal (anyukája Mihalek) is sokat segédkezett itt gyerekként a szüreti munkáknál..

A gyerekek az iskolából jövet, a Szent Flórián szobor előtt elhaladva érkeztek a Sonnenbergre, vagyis a Naphegyre. A betelepülő, földhöz jutó svábok ezen a részen, az Ófaluban alakítottak ki egy pincerendszert; az egykori pincékből több a  mai napig fennmaradt. A mai Apponyi utca volt régen a kereskedők, iparosok utcája (Zsidákovits pékség, Mihalek hentesüzlet, Wágner Lajos cipészműhelye, Mihalek Károly szódás, Natta Lipót fodrász stb.).

Egyesületünk tagjai korán elkezdték a munkát, a fánk begyúrását, kelesztését, nyújtását, szaggatását és sütését, hogy mindennel elkészüljenek a gyerekek érkezésére. A farsangi édesség mellett teával kínáltuk a németes diákokat, akiknek, mint mondták, minden nagyon ízlett; többen jelezték, szívesen jönnének akár másnap is. Rendezvényünkre egyesületünk tagjai mellett a Diósdi Földönfutókat is meghívtuk, akikkel már több közös programot (pl. Kitelepítési emlékfutás Nagytétény–Budafokra) szerveztünk. Jótékonysági célból sütöttünk még fánkot a Családsegítőnek is, valamint óvodás csoportoknak.

Farsangi rendezvényünk megszervezését, lebonyolítását sokan segítették, köztük Szűcs Anna (volt alpolgármester), Váriné Kati, Zakáné Ica, Völgyiné Éva, Hódyné Ibi, Nagyné Babi, Kiss Imre, Loschinger Zsuzsa, Versitsné Gabi, Jókuthyné Ildi, Domcsekné Rozi,Gelencsérné Éva, Bogó László, Tátrai Antal. Köszönet mindazoknak, akik lekvárt hoztak,így téve még finomabbá a fánkot,  valamint a Tájház vezetőségének és Tóth Györgynek, hogy eszközökkel segítették munkánkat. Ugyancsak köszönettel tartozunk Mihalek Gyulának, hogy a szépen felújított pincéjében volt lehetőségünk fogadni a gyerekeket.

Tátrai Bori  (Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület)

(A rendezvény Diósd Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.)

midio.hu

Fotó: DNHE

 

Címkék: Diósd, Farsang, farsangi fánk, iskolások, Német Hagyományőrző Egyesület