Az 1956-os forradalomra, a hősökre és áldozatokra emlékeztek a diósdiak október 20-án. A városi ünnepség 17 órakor kezdődött a Jókai téri ’56-os emlékműnél.

A Himnusz elhangzása után elsőként a diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola és Művészeti Iskola 8. osztályos tanulói mutatták be irodalmi műsorukat. Az idézett versek – köztük Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán című költeménye – tematikailag végigkísérték a forradalom kitörését, eseményeit és novemberi eltaposását.

A meghívóban megjelölt ünnepi szónok, dr. Aradszki András, térségünk országgyűlési képviselője betegsége miatt nem tudott jelen lenni a megemlékezésen, beszédét a képviselő titkára, Eőry Zsolt olvasta fel. Az ünnepi beszéd Mindszenty József, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros művei és 1956-os nyilatkozatai tükrében láttatta a forradalom eseményeit, valamint vont párhuzamot az akkori követelések és a mai európai és magyarországi tendenciák között.

 

Az ünnepség zárórészében a diósdi ökormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat, a város intézményei, az Időügyi Tanács, a politikai pártok helyi szervezetei és a civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorút az ’56-os emlékmű talapzatánál.

A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével ért véget.

midio.hu

Fotó: dr. Varga Dániel

Címkék: 1956, Diósd, Forradalom, Megemlékezés