A Budafoki Dohnányi Zenekar évada idén is a BDZ-nap elnevezésű programmal indul útjára. Szeptember 24-én, vasárnap a zenekar a Megérthető zene című sorozatának újabb előadásával, családi mesekoncerttel, a Zempléni Fesztiválon hatalmas sikert arató BDZ Kamaraműhely budapesti debütálásával, a zenekar 30. jubileumának ünnepi, új utakat feszegető, „forradalmi” műsorösszeállítású esti nagykoncertjével és egy hangulatos, izgalmas témát feszegető kávéházi beszélgetéssel várják a zene és a zenekar iránt érdeklődőket.

A hős portréja (11:00)

A Megérthető zene sorozat keretében Hollerung Gábor ezúttal Beethoven Napóleon személyére utaló, „Császár” (5., Esz-dúr) zongoraversenyéről beszél. A beethoveni hős-gondolatkörbe illeszkedő, monumentális mű sokszor heroikus zongoraszólamát Farkas Gábor zongoraművész szólaltatja meg.

Ikermese: családi hangverseny (15:00)

A BDZ mesesorozatának legújabb darabja ezúttal Mark Twain A koldus és királyfi című regényének jól ismert történetét dolgozza fel, sok jó zenével. John Williams, Verdi, Korngold és további közkedvelt zeneszerzők filmzenei és egyéb zeneműrészletei adják a történet zenei aláfestését.

Tuti tippek a közönség elvesztésére: kávéházi beszélgetés (16:30)

A beszélgetés témája: hogyan csábítsunk vissza generációkat a hangversenytermekbe? Hollerung Gáborral, a BDZ ügyvezető zeneigazgatójával és Batta Andrással, a Magyar Zene Háza ügyvezetőjével Seres Gerda, kulturális újságíró beszélget a komolyzenei közönség megtartásának, visszacsábításának műhelytitkairól, az újfajta koncertprogram összeállítás lehetőségeiről. (Erre a programra ingyenes a belépés)

 Ínyenc kamarazenei kóstoló: a BDZ Kamaraműhely koncerje (17:30)

Nehéz lesz megunni a BDZ zenészeiből alakult BDZ Kamaraműhely koncertjét – hála a sajátos, a zenei dramaturgiát felgyorsító, merész hangszereléseknek és a természetes, könnyed egységet alkotó, „összeszerkesztett” zeneműrészleteknek. Az alapító, Szüts Apor virtuóz, mégsem tolakodó zongorajátéka már csak hab a tortán.

 Ünnep: 30 éves a Budafoki Dohnányi Zenekar (20:00)

Új lépés a jövő felé! A BDZ ünnepi koncertjén egy virtuális szimfóniát szólaltat meg a zenekar, amelynek négy tételét a zenetörténet különböző korszakaiból és szerzőitől válogatták egymás mellé. „Ráadásként” Dohnányi és Bartók egy-egy remekműve és egy Star Wars filmzenerészlet keretezi az egyedülállóan izgalmas ünnepi hangversenyt.

A koncertekre itt vásárolhatók jegyek.

midio.hu

 

Címkék: 30 éves, BDZ-nap, Budafoki Dohnányi Zenekar, Zeneakadémia