Tavaly nyáron többen – a Diósdiak Diósdért Egyesület tagjai, valamint Szamák György, aki jó kapcsolatban van a civil szervezettel – úgy gondolták: a Sámán zenekar tagjai megérdemlik, hogy a rajongók felidézzék, a fiatalok pedig megismerjék a település kultikus együttese múltját, működését, ezért 2021 szeptemberében találkozót szerveztek a zenekar tagjaival. A „múltidézés” olyan jól sikerült, hogy az akkori elhatározás nyomán ez év május 14-én nagy sikerű koncertet adott a zenekar a Gárdonyi-kertben. Alább – a midio.hu felkérésére – a vasárnapi rendezvény kapcsán született gondolatait foglalja össze az egyik ötletgazda.

Tavaly szeptember 18-án – az egyik helyi civil szervezet, a Diósdiak Diósdért Egyesület kezdeményezésére és munkájának, áldozatvállalásának köszönhetően – azzal a céllal „idéztük meg” az Old Sámán együttest, hogy a zenészek meséljék el a történetüket, hiszen az évtizedek során Diósd múltjának szerves részévé váltak. Egymást követő generációknak nyújtottak kellemes „bulizást”, szórakozást, egyéniségükkel, közvetlen stílusukkal, magatartásukkal egyben példát is mutattak a szórakozni vágyóknak. Diósd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2015-ben, a „közösségért végzett áldozatos és kiemelkedő munkája elismeréseképpen” a Diósd Városért Díjat adományozta az Old Sámán zenekar részére.

A már említett szeptemberi délután nagyon jól sikerült, melynek nyomán az együttes tagjai elhatározták: legyen még – legalább egy – igazi bulizós koncert. A szót tett követte, és a fiúk, kiegészülve két, igen kiváló énekessel, minden vasárnap délután (zömmel) Nagytétényben folytattak kemény próbákat. Április végén kitűzték a koncert időpontját is, május 14-ére.

A Diósdiak Diósdért Egyesület – pénzt, energiát nem sajnálva – ezt a rendezvényt is bevállalta, és megkezdte a szervezést, mely nem kevés feladattal járt: a koncert helyének kijelölése, az ilyen típusú rendezvény megtartásához szükséges engedélyek beszerzése, jogdíjak rendezése, technikai berendezések felkutatása, leszállítása, felállítása, és még sorolhatnánk hosszasan. Az Old Sámán együttes tagjai ingyen vállalták a koncertet, a belépés a közönség számára díjtalan volt.

A koncert a meghirdetett időben, tökéletes időjárási körülmények között, nagyszerű hangulatban kezdődött a Gárdonyi-kertben. Már a 17.30-as időpontra összegyűlt mintegy 170-180 lelkes rajongó, a 80 évestől az egészen fiatalokig – a ritmust mindegyik korosztály azonnal felvette. A „csúcsidőben” 340 körüli jelenlevőt számoltak többen is. A hangulat végig kiváló maradt, egyre többen kezdtek táncolni, idősek, fiatalok egyaránt. Többen örömmel fedeztük fel a régi, rég nem látott ismerőseinket; jöttek Érdről, Törökbálintról, sőt még Dunaújvárosból is.

És az Old Sámán sorra játszotta a régi, mindannyiunk által nagyon jól ismert zeneszámokat, sőt a mostani alkalomra még bővítették is a repertoárjukat a jelenlegi felállásuknak megfelelően. Volt „vonatozás”, együtt éneklés, „csápolás”. A végén természetesen nem akartuk, hogy vége legyen – de ez a bulik sorsa, nem tartanak örökké.

Újra csodálatos Old Sámán-buliban volt részünk. Köszönet érte az együttesnek, a szervező egyesület kis létszámú, de szívós csapatának, és természetesen a megjelenteknek. Azért titkon bízunk benne, hogy lesz folytatás…

Szamák György

Fotó: a szerző felvételei

midio.hu

 

 

Címkék: Diósd, Gárdonyi-kert, Old Sámán