A diósdi Német Hagyományőrző Egyesület Diósdi sváb életképek – Moser Ernő fafaragó megjelenítésében címmel állított össze kiállítást, mely november 13-ától 17-éig volt látogatható a DTC Sportközpontjának emeleti helyiségében. A nagy sikerű kiállításról beszámolót küldött az egyesület a midio.hu-nak.

A Tatabányán élő Moser Ernő sváb fafaragó művész a Magyarországra idén 300 éve betelepített németek életét mutatta be munkái révén, sváb felmenői tapasztalatait felhasználva. Az „Életképek” sorozat darabjai egy magyarországi német falut mutatnak be, az ottani hagyományos falusi mesterségeket – cipész, kovács, kádár – és azok műhelyeit, valamint a falusiak jellemző tevékenységeit ábrázolják.

A faragott életkép megfelelő helyeire az itt élt diósdi svábok még meglévő egykori munka- és használati eszközeit, a Tájházban összegyűjtött, régi korok szakmáinak használati tárgyait, valamint a Diósdfa portálon található fotókat helyeztük el.

A délelőtti órákban óvodai csoportok és iskolai osztályok német népismereti interaktív foglalkozások keretében ismerkedtek a diósdi svábok egykori életével, délután pedig az egyéni érdeklődőket vártuk. A gyerekeknek nem volt teljesen új a tárlat, hiszen korábban már rendeztünk számunkra foglalkozást a Gárdonyi-kertben, ahol a régi falusi élet munkafolyamataival, így a barackszedéssel és a szüreti munkákkal ismerkedtek meg.

Az Életképeken kívül Moser Ernő számos más munkáját is kiállítottuk, így az Édesanya, a Svábsors, az Ulmer Schachtel, a Svábház és a Mesefigurák című faragásait is. Az óvodásoknak különböző játékos feladatokkal, az iskolásoknak előadásokkal segítettük az egykori sváb élet megismerését, megértését. A felső  tagozatosoknak  Lehr Emma tartott előadást a svábok Diódra településéről és itteni életükről, mindennapjaikról, szokásaikról.

A megnyitó napjának délutánján azokat a diósdi szépkorúakat hívta beszélgetésre egyesületünk, akik egykoron gyermekként, fiatal felnőttként ebben a világban éltek, és akiknek a dédszülei, nagyszülei használták a kiállított szerszámokat tárgyakat. Sokan rokonaik mellett saját magukat is felismerték a teremben kifüggesztett egykori fotókon. A jó hangulatú anekdotázás során szó volt a falusi élet szép vagy mára megszépülő eseményeiről, így a szüretről, a tollfosztásról, a téli szánkózásról, a disznóvágásról és számos más emlékről.

Elmondható, hogy a kiállítás nagy sikert aratott a látogatók körében. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a kiállítás sikeres megrendezéséhez.

Támogatók: Diósd Város Önkormányzata, Dió Óvoda, Diósdi Torna Klub, Zoller Zoltán, midio.hu.

A kiállítás létrejöttében segítették: Zoller Zoltán, Bicskei György, Völgyi Károlyné, Lehr Emma, Vári Csabáné Kati, Kiss Imre, Tátrai Antal, Bogó László, a Városgazda Kft. munkatársai.

A régi eszközöket rendelkezésünkre bocsátották: Tájház, Wágner Lajosné, Gálné Aradi Kati , Nánási János, Völgyi Károlyné, Sax Dezső, Virág Miklós, Lehr Emma, Nagy János.

A diósdi sváb gazdasági udvar, illetve a hajók makettjét Csomay András készítette.

Kiegészítő tárgyakat adott: Bogó László, dr. Tóth Klára, Dió Óvoda, Szalontainé Ági.

Tátrai Antalné

Német Hagyományőrző Egyesület–Diósd

 

 

 

Címkék: diósdi svábok, fafaragó, kiállítás, Moser Ernő, Német Hagyományőrző Egyesület