Az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára időzítve került a könyvesboltokba Fodor Veronika Talpra, magyar! Forradalmi „szabadulókönyv” című munkája. A Manó Könyvek kiadó gondozásában, Lanczinger Mátyás illusztrációival megjelent kötet egy rendhagyó koncepcióra épülő munka, amelynek Petőfi, Táncsics és a többiek asszisztálása mellett az olvasója az igazi főszereplő.

A szerzővel készült interjúból – amelyet a Győri Szalon munkatársának adott – kiderül: a kiadó szerkesztőjével való beszélgetés során jött elő egy úgynevezett szabadulókönyv ötlete, amely ötvözi a lapozgatós és a játékkönyvek világát. Fodor Veronika számára ez kihívás volt, hiszen azt vallja, nem elég „csak” egy mesét írni, feladatok, játékok is kellenek a történetbe. Egy humoros mese írása volt a szerző célja, olyan feladatokkal, amelyek egy kicsit kikapcsolják az olvasót, és akár tanulhat is belőle. Ugyanakkor nem szeretett volna nagyon „komolykodó” szöveget írni, inkább vicces szituációkat, a márciusi ifjak összezörrenéseit, érdekes momentumokat, részleteket mutat a korszakból.

A midio.hu kérdésére Fodor Veronika elmondta: igyekezett olyan feladatokat kitalálni a történelmi események kapcsán, amelyek a kicsik számára is megoldható és izgalmas kikapcsolódás. A játékos olvasók feladata, hogy Petőfi Sándorral és a márciusi ifjakkal a Pilvaxba, a Nemzeti Múzeumba tartva kiszabadítsák Táncsis Mihályt, majd sikerre vigyék a forradalom ügyét. Mindeközben ki kell játszani a birodalom titkosrendőrségét. A kalandokhoz, az ügynökök kicselezéséhez és a fontos üzenetek kézbesítéséhez csupán kíváncsiságra és egy ceruzára vagy golyóstollra van szükség.

Fodor Veronika

Lanczinger Mátyás grafikája

A rendhagyó kötet kapcsán a kiadó kiírt egy pályázatot is, amely általános iskolásoknak szól. A feladat az, hogy készítsenek okostelefonnal videót a könyv valamelyik érdekes jelenetéből. A legjobb alkotások díjazásban részesülnek. Ez is egy jó lehetőség arra, hogy a pedagógusok a gyerekekkel együtt megismerhessék a könyvet.

Itt egy kicsit beleolvashatunk a könyvbe.

K. Z.

midio.hu

 Fotó: Vadas Máté és midio.hu-archív

Fodor Veronikáról itt, itt, itt és itt írtunk a midio.hu-n.

Címkék: "szabadulókönyv", 1848, Fodor Veronika, Talpra magyar!