Közel húsz évig élt Diósdon Magyar Gyula (1884. április 24.–1945. május 5.) egyetemi tanár, botanikus, kertész, az őszibarack-nemesítés elindítója. Születésének 140. évfordulója alkalmából a Pro Civitate – A Városért Egyesület nevében április 23-án, Magyar Gyula születésnapjának előestéjén koszorúzással emlékeztek a növénynemesítés kimagasló alakjára.  

„Akire a diósdiak büszkék lehetnek: Magyar Gyula Európa-hírű növénynemesítő” – pontosan 5 évvel ezelőtt ezzel a címmel írtunk cikket a méltán ismert és elismert növénynemesítőről, Magyar Gyuláról, akinek nevéhez a Kései bronzos Elberta, a Magyar arany duránci őszibarack, a Diósdi félpapírhéjú mandula és még számos növényfajta nemesítése fűződik. Magyar Gyula közel közel húsz évig élt Diósdon, egykori háza falán (a Kossuth Lajos u. 2. szám alatt) ma emléktábla látható.

Felesége családjának Diósdon voltak telkei, ezért ezen a tájon szeretett volna elhelyezkedni. Így került az érdi Károlyi-uradalomhoz. 1925-ben házat épített Diósdon, a Fő utca 1. sz. alatt (ma Kossuth Lajos utca). A villaszerű épületet – mely jelenleg családi napköziként üzemel – az idősebbek ma is „Magyar villa” néven emlegetik. Kertjében az ő általa ültetett díszcserjék példányai még megtalálhatók. (Részlet korábbi cikkünkből.)

A koszorúzást követően Hegedűs Imre tanár, helytörténeti kutató (borítóképünkön) felidézte Magyar Gyula életét és munkásságát, mellyel oly sokat adott az utókornak.

Nagyon szerette a virágokat is, különösen a rózsát kedvelte. Számos bokor- és tearózsafajtát hozott létre. Dísznövény-nemesítései közül kiemelkedő az Illatos lonc előállítása, amely világújdonság lett. Megelőzte korát az orchideakutatásban és számos további növény kísérletezésével foglalkozott. (Részlet korábbi cikkünkből.)

A nemzetközi hírű növénynemesítő – akiről Budapesten kertészeti középiskolát neveztek el, és akinek nevét viseli a Pro Civitate – A Városért Egyesület városunk fásítását, zöldítését célzó, 2 hete bejelentett programja is – végső nyughelye a diósdi temető lett. Sírjánál a jeles évfordulón – április 24-én – Diósdon élő unokájával együtt helyeznek el virágot az egyesület tagjai, Magyar Gyula tisztelői.

 

midio.hu

Borítókép: Bóné Anna

 

Akire a diósdiak büszkék lehetnek: Magyar Gyula Európa-hírű növénynemesítő

 

 

 

Címkék: évforduló, koszorúzás, Magyar Gyula, Megemlékezés, Pro Civitate