A tavaly novemberben elhunyt, diósdi kötődésű Aba Szőcs László festőművésznek nyílik emlékkiállítása március 14-én 18.30-kor a Kék Géza Közösségi Házban. A kiállítás kapcsán kerestük meg a művész özvegyét.

Szőcs Edithtől megtudtuk: férje hamvait március 4-én, végakaratának megfelelően szűk családi körben helyezték örök nyugalomra a diósdi temetőben. A festőművész végső nyughelye néhány méterre található művésztársáétól, a közelmúltban eltávozott Kozák Attiláétól.

Az emlékkiállítással kapcsolatos kérdésünkre elmondta: Nagyon jólesett neki, hogy diósdi barátok vetették fel az emlékkiállítás gondolatát, valamint az is, hogy a megvalósítás során is mindenki maximálisan segítőkész volt. A tárlaton húsz, a művész hagyatékát képező alkotást, tájképeket és csendéleteket tekinthetnek meg a résztvevők (melyek a kiállítás zárása, március 23-a után meg is vásárolhatók – a szerk.).

A kiállítást – melyre minden barátot, ismerőst és érdeklődőt szeretettel várnak – a családdal szoros kapcsolatban álló Tompa Z. Mihály újságíró nyitja meg, aki egyben felidézi az elhunyt művész alakját, életútját. – Ez egy 35 éves barátság – emlékszik vissza Szőcs Edit. – Erdélyből történt áttelepülésünkkor, mivel gyerekeink nem jöhettek velünk, nem kaptak útlevelet, Tompa Z. Mihály és felesége, Tompa Gyöngyvér gondoskodtak róluk több mint egy évig. Mivel Laci búcsúztatásán csak a szűk család vett részt, aki utólag szándékozik elköszönni tőle, egy szál virággal megteheti. Az emlékkönyv mellé helyezett vázában összegyűjtöm és másnap kiviszem a temetőbe.

K. Z.

Kiemelt kép: Aba Szőcs László egyik alkotása

(Fotók: MiDió-archív)

Címkék: Aba Szőcs László, Diósd