A mai naptól a várandósok is regisztrálhatnak a COVID–19 vírus elleni védőoltásra. Az alábbiakban közreadjuk dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, országos szakfelügyelő főorvos közleményét.  

„A mai naptól a várandósok is kaphatnak COVID elleni védőoltást.

A rendelkezésünkre álló kutatási adatok, illetve tapasztalatok alapján a hazai szülészeti, gyermekgyógyászati és más, az oltásokkal foglalkozó szakmai testületek javaslatára a várandósság 2. trimesztere, azaz a betöltött 12. hét után mRNS-t tartalmazó (jelenleg Pfizer és Moderna) oltóanyag adható várandósoknak, illetve szoptató anyáknak. Tudni kell, hogy a kutatási adatok még nem teljesek, de az utóbbi időben megfigyelhető egyre komolyabb szövődményekkel járó megbetegedések miatt a várandósok és magzataik, illetve az újszülöttek védelme így oldható meg.

Aki az oltást vállalja, annak mielőbb regisztrálnia kell az oltásra.

A jelenlegi ismereteim alapján javaslom és kérem, hogy mindenki jelentkezzen az oltásra, mert nagyon valószínű, hogy az oltás esetlegesen jelentkező szövődményei kisebbek, enyhébbek annál, amit a COVID-betegség magában hordoz.

Egyben kérem, hogy ha pácienseink közül bárki is COVID-fertőzést kap, megbetegszik, az jelentkezzen nálunk vérhígító gyógyszerért (ha a háziorvosától ezt nem kapta meg), amit a felhőbe fel tudunk írni! Tapasztalatok alapján az egyik legkomolyabb szövődmény a vér alvadási készségének túlzott fokozódása, ami további szövődményeket okozhat. Ezt vérhígító injekció napi adásával lehet a leghatékonyabban megelőzni, ami talán kényelmetlen, de annál inkább fontos.

A járvány sok kényelmetlenséget és nehézséget okoz, és mindannyian belefáradtunk már a korlátozásokba. A megfelelő átoltottság eléréséig azonban ez az egyetlen megoldás. Mindenkitől kitartást, önfegyelmet és a többiek felé szolidaritást igényel ez a helyzet. Egy éve élünk így és jó esély van arra, hogy már csak két-három hónap legyen hátra, ami rajtunk (is) múlik.

Tartsunk ki addig!

A Gólyafészek csapatának nevében:
dr. Bálint Balázs
szülész-nőgyógyász
országos szakfelügyelő főorvos”

 

A Babagenetika Egyesület a mai napon azzal a kéréssel fordult az Operatív Törzshöz és Magyarország Kormányához, hogy az oltásra regisztrált várandósokat vegyék előre az oltási sorban. A petíciót ide kattintva lehet aláírni.

 

midio.hu

Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír

 

Dr. Bálint Balázzsal készített korábbi interjúnk két részben:

Hívőnek lenni nem érdem, de öröm! – Interjú Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal

„Védőhálónak kell lennünk” – Bálint Balázs szülészorvos a természetes szülés szemléletéről

 

 

Címkék: Covid, Dr. Bálint Balázs, Koronavírus, várandósok, védőoltás