A mai városi ember számára már kevésbé fontos a természet, mint évszázadokkal vagy évezredekkel ezelőtt. Az urbanizáció következtében az élettereinkből kezd teljesen kiszorulni a természetes környezet, holott bizonyított, hogy a flórával és a faunával való kapcsolat pozitívan hat a testi-lelki egészségre.

Minden rohamtempóban fejlődik és modernizálódik körülöttünk, miközben mi egyre távolabb kerülünk a természettől. Ahelyett, hogy megpróbálnánk uralkodni felette, érdemes lenne visszatalálni a környezetünkkel való harmóniához, hiszen veleszületett, mélyen gyökerező kapcsolódás áll fent az emberi lélek és az anyatermészet között, amely számos pszichológiai folyamat révén jut érvényre – állítja a pszichológus.

A növényeken túl a háziállatok tartásának is rengeteg pozitív hatása van. A házikedvenc-tulajdonosoknak sokkal jobb az egészségi állapotuk és elégedettebbek az életükkel. Az állatok tartása nemcsak a pszichés, de a fizikai állapotunkat is pozitívan befolyásolja, amelyek persze oda-vissza hatnak egymásra. A fenti állításokat tudományos kutatások is bizonyítják, köztük egy olyan vizsgálat, amely 290 millió ember szokásaiból vont le következtetéseket.

Diósdi óvodások az etyeki tehenészetben

Szerencsére azért egyre többen vannak, akik keresik a kapcsolatot a természettel: kirándulnak, erdőt-mezőt járnak, virágot ültetnek, palántáznak kiskertben, erkélyen. A barkács- és webáruházak naponta bombáznak bennünket az ilyesfajta munkához szükséges, vagy azt megkönnyítő eszközök reklámjaival. A földmunkához nem szokott emberek derékfájását megelőzendő hasznos kiegészítőket, kerti kisszékeket, térdeplőket kínálnak a hobbikertészeknek.

Egy lehetőség

Nőnek a palánták

Mi a palántázáshoz a térdalátét helyett egy másik eszközt állítottunk rendszerbe: a magaságyást. Bár iparilag is gyártják és forgalmazzák az alkalmatosságot, náhány szál széldeszkából – ha akad a családban hozzáértő erő – házilag is elkészíthető.

K. Z.

midio.hu

Fotók: Facebook, midio.hu

 

Címkék: állatok, Egészség, ember, növények, Természet