„A levelünk célja, hogy ne ússzon el végleg annak a lehetősége, hogy Diósdnak egy szép, méltó településközpontja lehessen.” Javaslattal fordult Diósd polgármesteréhez a Pro Civitate – A Városért Egyesület. A helyi civil szervezet arra kéri a település vezetését, hogy keressék meg a volt Kesztyűgyár területének jelenlegi tulajdonosát – aki tudomásuk szerint főként lakásokat építene a városközpontban lévő területre –, és kezdeményezze az ingatlan cseréjét más önkormányzati tulajdonra. 

Mint arról korábban a midio.hu is írt, egyáltalán nem mindegy, mi épül az elbontott Kesztyűgyár helyén, hiszen Diósd városképének meghatározó eleme lesz. Ezzel kapcsolatban két évvel ezelőtt megjelent cikkünk ide kattintva olvasható. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy városunk infrastuktúrája nem bírja el az újabb építkezéseket, a közintézményekre ki lehetne tenni a megtelt táblát. Hiányoznak viszont a parkok, korszerű játszóterek és művelődési ház, kisboltok, ügyintézésre alkalmas polgármesteri hivatal, rendezett városközpont. Minden diósdit érdekel és érint tehát a kérdés: Mi épül településünk központjában? Élhető lesz-e az otthonunk a jövőben? Megőrzi-e hagyományait, értékeit a városképében Diósd? Mit látnak majd gyermekeink, unokáink, ha 10-20-30 év múlva a Szent István téren, a Kápolnakertben, a József Attila vagy a Kossuth Lajos utcában sétálnak?

Az érintett terület az egykori Kesztyűgyár bontása idején. Ma már kerítés takarja az építkezést.

Dizseri András, az Pro Civitate – A Városért Egyesület részéről elmondta, 2022. november 25-én kelt javaslatuknak három célja van. A legfontosabb, hogy valami végre elinduljon az ügyben. A második, egy modern településközpont kialakításának lehetővé tétele. Harmadszor pedig, hogy mindez úgy valósuljon meg, hogy az ingatlancsere lehetőség szerint építési telkekre történjen.

A levélre jelenleg még várják a választ. Ebből remélhetőleg kiderül, hogy egyáltalán van-e fogadókészség a felvetésünkre írja az egyesület képviselője.

A levél ide kattintva olvasható.

Sz. K. N.

midio.hu

Borítóképünk két évvel ezelőtt készült, a régi Kesztyűgyár elbontása idején.

Fotó: midio.hu

 

 

Címkék: Diósd, Kesztyűgyár, Pro Civitate, városközpont