Szeptember közepe óta újonnan állított, út menti keresztet fedezhetnek fel a Tó utca környékén közlekedők Diósdon. A keresztet pályázaton elnyert forrás segítségével és a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával, a Diósdi Római Katolikus Egyházközség állíttatta. Megáldására október 13-án, szerdán 18 órakor kerül sor. 

Közel ehhez a helyhez állt régen egy másik fakereszt, Görögné Horváth Katalin így mesélt róla:

Ma már kevesen tudnak Diósd község hajdani kálváriájáról. Az 1800-as években a mai Petőfi Sándor utca jobb oldalán, a Csapágygyár és a település között elterülő „kis”, más néven „községi” homokbánya melletti enyhe dombon létesült. Fakereszt, rajta festett bádog korpusz és stációk voltak találhatók itt.

„A szőlőkhöz közel észak felé keresztet állíttatott Bercsik József érdi molnár mester, és gondozását is vállalta. Felszentelve 1816 szeptemberében Marich János kanonok, érdi alesperes által.” (Tétényi Canonica Visitatio 1817.)

Az idők folyamán a kálvária az enyészeté lett. A dombot akácbokrok, akácfák nőtték be. A lakosság Hexenbergnek (Boszorkányhegynek) nevezte. Az 1900-as évek első felében a kereszt korhadtan, a teljesen megkopott, rozsdás korpusszal, funkcióját vesztve még állott, majd végleg eltűnt… (Részlet Görögné Horváth Katalin: Az én Diósdom könyvéből)

Mára az egykori Hexenberg zöld dombja helyére lakópark épült, ezért a keresztet néhány méterrel távolabb, a Tó utca és Berzsenyi utca kereszteződésében, a Csapágygyár mögötti betonkerítés előtt állították fel.

Az út menti kereszt megáldására Diósd minden lakóját hívja és várja a Római Katolikus Egyházközség Képviselő-testülete és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete. Az áldás szolgálattevője Papp László atya, Diósd római katolikus plébánosa lesz.

midio.hu

Borítókép: Úrnapi körmenet Diósdon dr. Halmos Béla plébános szolgálati idején, az 1960-as évek végén (fotó: diosdfa.hu)

A plébánia honlapja: diosdplebania.hu

 

 

 

 

 

 

Címkék: Diósd, Diósdi Római Katolikus Plébánia, kereszt állítás