Eljött a nyári szünet utolsó hónapja, érdemes kihasználni, hogy a gyerekeknek még van erejük és kedvük szombaton vagy vasárnap korán felkelni és így együtt mehet a család a piacra. Itt a környéken, Érden van a legközelebbi piac, ami nemcsak szombatonként reggel 6-tól 14 óráig várja a vásárlókat, hanem kedden délelőtt 6–12 óra között is beszerezhetjük a friss zöldséget, gyümölcsöt, főzéshez szükséges alapanyagokat.

Ha lehetőségünk van kimozdulni Diósdról, illetve a környékről, akkor szívből ajánlom Budapesten a IX. kerületi Tűzoltó utcában működő Pancs-gasztroplaccot. Ez egy kicsi, családias hangulatú piac, ahol vasárnaponként 9 és 14 óra között várják a vásárlókat. Ezen a piacon találkoztam először Szorgos Gazda finomságaival. Náluk vegyszermentes zöldségeket és házi készítésű finomságokat lehet beszerezni. Házi szörpöket, savanyúságokat, zöldségkrémeket és olyan szezonális érdekességeket hoznak magukkal, mint például a reteklevél-pesztó.

Pancs-gasztroplacc: piac a Tűzoltó utcában

Rendszeres résztvevője a Tűzoltó utcai piacnak a pécsi NaTuri – Csírák.hu családi vállalkozás is, akiknél lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk isteni finom, úgynevezett „élő” süteményeket, édes és sós ropogtatnivalókat. Minden termékük glutén-, tej-, tojás- és cukormentes. Különlegességük, hogy kíméletes aszalással készülnek, illetve a sütemények esetében nyers vegán termékekről van szó. Kapható még náluk mindenféle fenséges biocsíra és keksz is. A legjobb, hogy meg is tudjuk kóstolni a finomságokat, így könnyen eldönthetjük, hogy melyikből szeretnénk hazavinni magunkkal.

Az egészséges sütikhez vigyünk saját dobozt

Pékséget, gyümölcsárust, külön sajtpultot, valamint tojást és házi kolbászt, szalámikat kínáló standokat is találunk e számomra nagyon kedves piacon, más érdekességek mellett. Érdemes jól körülnézni. Ne felejtsük magunkkal vinni a saját többször használatos szövet zsákjainkat, szatyrainkat és a piac elengedhetetlen kellékét, a kosarat. Minden árus készségesen teszi termékeit az általunk vitt akár műanyag dobozba (friss salátához, paradicsomhoz, süteményekhez ajánlott, ezeket biztonsággal szállíthatjuk így), akár zsákocskába vagy bármibe, amit viszünk magunkkal. A lényeg, hogy felejtsük el a nejlonzacskókat. Akkor sem kell azonban kétségbeesnünk, ha mégis otthon maradna az a bizonyos textilzsák, ugyanis a piacon minden vasárnap megtaláljuk Dórit, aki a saját termékeit árulja SAKU – az ökozacskó néven. A kínálatban van szendvicszsák, bevásárláshoz használatos hálós zsákocska és kenyértartózsák is több méretben.

Az igazi kenyér… Megtaláljuk a piacon!

Ha van kedvünk még távolabb barangolni Budapesten, akkor irány a Római-parti piac! Szombatonként a Nánási udvarban találjuk az árusokat 8–13 óra között. Ide akár biciklivel vagy kutyával is bemehetünk (kutyát a Pancsra is vihetünk ám), és piac után a „Rómain” múlathatjuk az időt! A kínálatban itt is megtaláljuk mindazt, amit a Tűzoltó utcában, van zöldség, gyümölcs, kecskesajt, árulnak süteményt, szörpöt, lekvárt, kenyeret, textilzsákot, sőt ékszert, kerámiát és friss lángost is. Gyerekekkel kiváló program, hiszen nemcsak családias hangulatú és barátságos a piac, hanem kifejezetten gyerekbarát is!

Saját textilzsákocskába kerül a zöldség a Római-parton

Most, hogy már van néhány ötlet, hogy merre menjünk vásárolni, nézzük, ebben a hónapban miket tehetünk a kosarunkba.

Zöldségek: 
burgonya, cékla, cukkíni, csicsóka, édeskáposzta, endívia, fejes saláta, fekete retek, fodros kel, fokhagyma, jégsaláta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kukorica, lilahagyma, lilakáposzta, mángold, padlizsán, paradicsom, patiszon, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, sárgarépa, sóska, sütőtök, tök, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika

Gyümölcsök: 
alma, áfonya, füge, görögdinnye, körte, nektarin, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő

Jó piacozást!

Szeretettel ölellek Benneteket!
Németh Gabi

Borítókép: Szorgos Gazda

Fotók: Pancs-gasztroplacc, Szorgos Gazda, NaTuri – Csírák.hu, Római-parti piac

Gabi korábbi cikkei a MiDión:

Környezetbarát lépések Gabival – Hogyan csökkenthetnénk a háztartási hulladékot? (1.)

Környezetbarát lépések Gabival – Folytassuk a hulladékcsökkentést baba-mama vonalon (2.)

Miket együnk júniusban?

Kezdjük jól a napot: instant kásák reggelire

Júliusi zöldségeink, gyümölcseink – (L)együnk jól!

Címkék: #midióGabi, Augusztus, Egészséges étkezés, Környezetvédelem, Piac