Aki közelebbről ismer, tudja, hogy nagyon szeretek sütni-főzni. Ezért is örülök minden olyan alkalomnak, amikor lehetőségem adódik külföldön, a helyiekkel együtt főzni, közelebbről megismerkedni egy-egy itthon is használt egzotikusabb alapanyaggal az eredeti lelőhelyén, esetleg a saját szememmel látni az adott ország legjelentősebb mezőgazdasági termékének felhasználási módjait. Így volt ez idén Mauritiuson, ahol megnézhettem, hogyan lesz a cukornádból (amit megtalálunk a szigeten gyakorlatilag mindenhol) cukor vagy éppen rum, és azt is láthattuk, hogy milyen technikával készül a maniókagyökérből keksz egy 150 éves családi vállalkozásnál. Mindez fantasztikus élményt adott, de a legelképesztőbb felismerés a vaníliával kapcsolatban ért a családi nyaraláson.

A konyhakész vanília

Tudjátok, hogy miért is kerül olyan sokba idehaza egy rúd igazi vanília?

Őszintén szólva nekem fogalmam sem volt róla. Sőt nem is nagyon gondolkoztam soha ezen, egyszerűen csak elfogadtam. Mióta azonban a saját szememmel láttam, hogy mennyi idő és munka, hogy egy rúd vanília a konyhában – vagy akár a parfümiparban – felhasználható legyen, egészen más szemmel nézek ezekre a csodás, sötétbarna, olajos kis rudacskákra.

Lássuk lépésről-lépésre, hogyan is kerül a vanília az asztalunkra.

A vanília növény 3-4 évig csupán növekszik anélkül, hogy termése lenne, de gondozni természetesen ez idő alatt is kell. Majd eljön az idő, mikor megjelennek a virágok a növényen. Egy-egy növényen akár 100 virág is lehet, egy virágból azonban csak egyetlen rúd vanília lesz, a beporzást követően. És talán ez a leghihetetlenebb része az egész termesztési folyamatnak, a beporzást ugyanis emberek végzik, kézzel. Hogy miért is alakult ez így? Erre igazából roppant egyszerű a magyarázat.

Vanília ültetvény

A vanília Mexikóból származik. Mexikóban él egy méhfaj, az úgynevezett Melipone-méh, ami nem nagyobb 9 milliméternél. A Mauritius szomszédságában található Reunion szigetére megpróbálták betelepíteni ezeket a méheket, de nem jártak sikerrel, sajnos elpusztultak. Ezért nem maradt más választás, mint a Jáva szigetén is bevett gyakorlat alkalmazása, az úgynevezett Edmond Albius-féle módszer. Nem csoda, ha most éppen nem ugrik be, honnan is kellene ismerni Edmond nevét, ő ugyanis egy 12 éves fekete rabszolga fiú volt Jáva szigetén, aki az 1840-es években rájött, hogy egy pici vékony bot segítségével hogyan lehet a hermafrodita (azaz hímnős vagy kétivarú) vaníliát beporozni emberi kéz által.

Itt kezdődik az igazi munka, hiszen minden egyes virágon külön-külön el kell végezni a műveletet, mely összesen három lépésből áll:
1. A sziromlevelek alatt meg kell keresni a porzót, melyet meg kell emelni.
2. A porzó alatt ott lapul a bibe, amit szintén felhajtanak.
3. Az utolsó mozdulattal pedig a kettőt óvatosan össze kell nyomni.

Ezeket a műveleteket minden virágon egyesével el kell végezni, és ahogy már korábban említettem, egy növényen akár 100 virág is lehet, tehát egy valamirevaló vaníliaültetvényen több ezer virágot kell beporozni.

A vanília termése

A beporzást Mauritiuson szeptember és december között végzik, a szüret pedig a műveletet követő 9 hónap múlva lesz esedékes, június-augusztus között. A szüretelhető állapotú vaníliarúd úgy néz ki, mint egy jól megtermett zöldbab. Olyan a formája és a színe is. És hogy mégis mitől lesz olyan szép sötétbarna? A szüretet követően a frissen szedett kis „zöldbabok” 65 fokos vízben áznak 3 percig, majd leszűrik és finoman betakargatják őket és így állnak a gőzben a következő 12 órában. Ettől lesz csodás barna színük. Ezután nagyméretű szitákra kerülnek, és a napon szárítják a rudakat 1 hétig.

Szárítás

Szárítás után jön az osztályozás, ahol is a méretük szerint csokrokba kötik a rudakat, és a következő 8 hónapot egy faládába zárva töltik. Mikor 8 hónap után ez a láda újra kinyílik, akkor láthatjuk és érezhetjük meg a csodát: a rudak olajosak lesznek, puhák és illatosak. Ebben az állapotban használják fel az igazi parfümök készítéséhez, és ez az a rúd, amit ha hosszában kettévágunk, akkor láthatjuk, hogy a belsejében található milliónyi apró magocska egy krémes, lágy és elképesztően aromás masszaként van jelen. Minél öregebb egy vaníliarúd, annál szárazabb, tehát ahogy telik az idő, úgy tűnik el az olajos réteg is.

Mérőrúd és osztályozó-boxok

Talán így már érthető, hogy a sáfrány után miért a vanília a második legdrágább fűszer a világon, legalábbis ha igazi vaníliáról van szó. 1874 óta ugyanis már szintetikus úton is előállítják, és bizony a világ vaníliafogyasztásának majdnem 90%-át a szintetikus vanília teszi ki. A világ legnagyobb vaníliafelvásárlója a Coca-Cola, de ez a szintetikus formája kerül a nagyüzemi fagylaltokba, édességekbe, süteményekbe, sőt a kozmetikumokba és gyógyszerekbe is.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy – mint a legtöbb esetben – a szintetikusan előállított változat nem minden helyzetben képes pótolni az eredetit, nem tudja mindazt maradéktalanul visszaadni, amit az igazi képvisel. Ennek egyszerű a magyarázata: egy laboratóriumban előállított anyag nem megy át azokon a folyamatokon, melyek során a természet és az emberi kezek összjátéka megteremti a csodát.

+Tipp a vanília tárolásához:
Ha szeretnénk a vaníliarúd frissességét minél hosszabb ideig megőrizni, akkor vásárlás után tegyük egy jól zárható üvegbe (pl. befőttesüveg), aminek az aljára szórjunk egy-két marék cukrot. A cukor épp úgy fog viselkedni, mint a rizs a sószóróban, megköti a nedvességet, megóvva ezzel a vaníliát a penészedéstől és mindeközben hosszabb ideig megmarad a vanília olajos rétege. Ebbe a cukorba akár 20 évig is pakolhatjuk a frissen beszerzett vaníliarudakat, nem kell mindig cserélgetni. Maximum néhány hónap vagy év múlva már folyékony lesz a cukor a rengeteg beszívott nedvességtől.

Szeretettel ölellek Benneteket!
Németh Gabi

A cikkben található fotókat a szerző készítette.

Borítókép: pixabay.com (A vanília virágát Gabi nem tudta lefotózni, mivel szüretkor jártak a helyszínen.)

 

Gabi korábbi cikkei a MiDión:

Környezetbarát lépések Gabival – Hogyan csökkenthetnénk a háztartási hulladékot? (1.)

Környezetbarát lépések Gabival – Folytassuk a hulladékcsökkentést baba-mama vonalon (2.)

Miket együnk júniusban?

Kezdjük jól a napot: instant kásák reggelire

Júliusi zöldségeink, gyümölcseink – (L)együnk jól!

Szezonális zöldségek, gyümölcsök a piacról – Itt az augusztusi ajánló!
Címkék: #midióGabi