2020 – Nem volt ez egy könnyű év, senkinek sem. Veszteségekkel, fájdalmakkal és nehézségekkel néztünk szembe mindannyian, a koronavírus kapcsán mindenképpen, és sokan attól függetlenül is. Mégis, mindig van miért hálát adni.

Így indult az év

Januárban először vettünk részt a Civil Börzén, az alkalomra készített bemutatkozó vetítésünk itt a honlapon is látható. Ekkor még nem sejtettük, hogy hamarosan megváltozik az életünk. Februárban Ausztriából is jelentkeztünk, bemutattuk a Diósdról kiköltöző Annamarit, aki egy panziót működtet Türnitzben. Márciusban aztán „beköszöntött” a vírus…

Megkezdődött a #maradjotthon időszak, és mi cikkeinkkel igyekeztünk segíteni, könnyebbé tenni a nehéz helyzetet. Kibeszéltük a vírust a háta mögött, mert megérdemli! Minden MiDió-s szerzőt megihletett ez az időszak, és közben a helyi eseményekről is folyamatosan hírt adtunk Aktuális rovatunkban.

És így telt a pandémiás időszak

Májusban sétáltunk. Na jó, ez elég gyakran előfordul, viszont most velünk tartott Merényi Zita, a Magyar Kurír fotósa. Megnéztük a templomot, a kápolnát, a temetőt, és tettünk egy Kossuth–Eötvös–Zöldfa–Tisza–Tó utca kört, érintve a kőbányát is. Az eredményt – a képeket – most, az idei rendhagyó  Civil Börzére egy csokorba fűzve osztjuk meg. A képek mellé pedig néhány érdekességet is tűztünk a csokorba Diósdról, mert kezdetek óta célunk, hogy a múltbéli értékekre felhívjuk a figyelmet.

Bár ez az év az óvatosságról szólt, voltak azért igazi találkozások. Még ha maszkban is, de kiléptünk az online térből, és megtartottuk az első nyilvános rendezvényünket. Szeptember 3-án megszerveztük a MiDió Mesés Sétát! Nem is reméltük, hogy ennyien leszünk… Köszönjük a Diósdi Kiskiflinek, a ZsuzsiSütinek és mindenkinek, aki segített, hogy egy szuper családi délutánt tölthessünk el együtt! Nagyszerű, minden korosztályt elérő közösségi program valósult meg szeptember első csütörtökén. Meséltünk a régi Diósdról, és ízeiben is megidéztük hagyományainkat: honlapunk 2. születésnapjára elkészült a MiDió tortája.

MiDió mesés séta

Sétáltunk, meséltünk, együtt voltunk

MiDió mesés séta

A Német Hagyományőrző Egyesület részéről Tátrai Bori mesél a régi Diósdról a MiDió Mesés Sétán 

MiDió torta

A MiDió 2. születésnapi tortája – ízek a múltból

A MiDió Mesés Séta volt az év egyik fénypontja portálunk történetében, de értek még más örömök is. Büszkék vagyunk, hogy az egyik írásunkat rangos szakmai díjra jelölték. A „Féltem a haláltól… Aztán közelebb mentem” című írás a Média a Családért díj júliusi győztese lett. (A mai napon, február 1-jén pedig kiderül, hogy ki lett a végső győztes.) Ez a díj egy szakmai elismerés, ahol a családbarát médiát díjazzák. Olyan írásokat, tv- vagy rádióműsorokat, ahol a valódi értékeken és az értékteremtésen van a hangsúly.

A 2020-as évben megújult a honlap külseje, új logónk és új grafikánk lett. A portál elindulásakor megálmodott tartalom és a kitűzött értékek nem változtak. Egykor rovatunkra utal a logóban lévő őszibarack, mely régen Diósd nevezetessége volt. Lelki táplálék rovatunkat a templom és a kápolna jelzi a rajzon. Túrabakancs rovatunk jelképe a diósdi kőbánya, családi fészek rovatunkra pedig a sétáló család utal. A grafika egy diósdi anyuka, Blazsek Anita munkája.

MiDió

A Mi Diósdunk

A tavalyi évben nem csupán cikkeinkkel igyekeztünk felhívni a figyelmet a valódi értékekre. Elsőként egy diósdi óvó nénit, Molnárné Nagy Mariannát terjesztettük fel a Nők Magyarországért Díjra, a pandémiás időszak alatt végzett kiemelkedő, áldozatos munkája elismeréseként. Majd posztumusz Diósd Városért Díjra jelöltük Mészáros Józsefet, akit korábbi cikkünkből ismerhettek meg olvasóink. A képviselő-testület megszavazta a kitüntetést, a díjat Mészáros József felesége, Piroska néni vehette át.

Mi történt még?

A honlapon búcsúztunk Benedek Tibortól – írásunkat az Új Ember hetilap és a Magyar Kurír is átvette és közölte –, elbúcsúztunk Bálint gazdától, és megemlékeztünk diósdiakról, akik már nem lehetnek köztünk. (Ezek az írások a #búcsú címszó alatt olvashatók.)

MiDió mesés séta

Senki nem hal meg, amíg emlékezünk rá

Megismertünk értékes, inspiráló embereket, akinek története sokaknak adhat erőt. Mert – ahogy rovatunk címe is mondja – az élet nem csak rózsaszín… “Arcot adtunk az arctalan statisztikának” – együtt imádkoztunk Rózsi néniért és mindenkiért, akiket elért a koronavírus. Ennek máig nincs vége, de talán már egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és szeretteinket.

Szerintem rovatunkban közéleti kérdésekben is közöltünk véleménycikkeket. Nagy öröm, hogy a MiDió megmaradt békés szigetnek, és nem kaptunk támadásokat ezért. Bebizonyosodott, hogy elfogadjuk egymást, még akkor is, ha nem mindig és nem mindenben értünk egyet.

Év végére pedig bővült a MiDiós szerzők csapata, ezentúl Rásó Ica is jelentkezik írásaival a honlapon.

S hogy mik a terveink 2021-re?

Egyszerűen csak annyi, hogy továbbra is tesszük, amit a szívünk diktál, és reméljük, hogy ezzel sikerül értéket teremteni továbbra is.

Idén is szeretettel várunk mindenkit – diósdiakat és nem csak diósdiakat – a Facebookon és az Instagramon, itt a honlapon pedig jó böngészést kívánunk az eddig megjelent több mint 800 bejegyzés között.

 

A MiDió szerkesztői

Borítókép: Merényi Zita

A MiDió mesés séta fotói: Csősz Katalin

Címkék: #midióNóri, 2020, Civil Börze, MiDió, Rólunk