Szeptember első hetében szerveztük meg a MiDió történetének első nyilvános eseményét, melynek időpontját  honlapunk fennállásának második évfordulójához kötöttük. Mesés sétánk iránt az ÉrdMost.hu portál és az Érd FM 101,3 rádió is érdeklődött, az Érd TV-nél szerkesztő-műsorvezetőként dolgozó, Diósdon élő Endresz Dóra, valamint a Bundáskenyér című reggeli műsor szerkesztői is kíváncsiak voltak programunkra. A FB-on meghirdetett eseményünkre több mint százan jelezték részvételi szándékukat, és az érdeklődők nagy része el is jött a sétára.

MiDió mesés séta

Régi diósdiakra emlékeztünk

Civil honlapunk második születésnapja alkalmából sétára hívtuk a diósdiakat, és mindenkit, aki érdeklődik Diósd iránt. A MiDióval küldetésünknek érezzük, hogy felhívjuk a figyelmet a helyi értékekre, így első közösségi programunkon is ezt a célt tartottuk szem előtt: megemlékeztünk azokról a diósdiakról, akik már nem lehetnek közöttünk, és mesés sétánkon felidéztük az 1950-es évek Diósdját.

MiDió mesés séta

Az emlékezés gyertyája

Rovatszerkesztőnk, Kiss Zoltán a diósdi civil élet egykori szereplőiről; Zoller Zoltán, a diósdi Német Hagyományőrző Egyesület tagja példaképéről, Mészáros Józsefről emlékezett meg a séta előtt.

Aztán elindultunk. Egészen eddig fel sem tűnt, milyen sokan gyűltünk össze… Felemelő pillanat volt látni és megélni ezt. Nagy öröm, hogy sok gyerekes család jött el, közülük többen babakocsival, rollerrel, kismotorral, biciklivel, triciklivel és kutyával érkeztek. Emiatt jó döntésnek bizonyult, hogy előzetesen segítséget kértünk a séta lebonyolításához: Csomay András egy lépéssel – azaz motorjával – mindvégig a gyerekek előtt járt, és vigyázott a biztonságukra, a központban pedig egy rendőrautó is biztosította az átkelést az úton.

MiDió mesés séta

Elindultunk – Tó utca

MiDió mesés séta

Úton – Bajcsy-Zsilinszky utca

Sétánk közben először a régi iskola (most óvoda) magasságában a Petőfi utcában, majd a Kápolnakertben, a templomnál álltunk meg néhány percre. Zollerné Szász Erika, a mesés séta plakátján látható egykori diósdi kislány ekkor azokról az időkről mesélt, amikor a 70-es úton két téglát letéve fociztak a gyerekek, tehenek és lovak jártak az utcákon autók helyett, amikor színdarabokat rendeztek és adtak elő a diósdiak, vagy amikor Gagarin űrbe repülését a falu egyetlen televízióján együtt izgulták végig a falu lakói.

A plakáton Szász Erika

MiDió mesés séta

És itt is Erika, néhány év elteltével élőben

MiDió mesés séta

Az első állomás – Petőfi Sándor utca

MiDió mesés séta

A második állomás – Kápolnakert

A Szent Gellért-templom, és Szent Gellért szobra előtt

MiDió mesés séta

Mesés séta covid idején… Vigyáztunk egymásra

A séta végén a Diósdi Kiskifli pékség (róluk többször is írtunk már, például itt és itt)  eper és bodza szörppel, frissen sütött kiflivel várta a program résztvevőit a végállomáson, a Gárdonyi utcában. A finomságokat látványos triciklijükről kínálta a kézműves pékség tulajdonos házaspárja, Villő és Robi.

MiDió mesés séta

A Diósdi Kiskifli finomságai

A jelenleg Családsegítőként működő régi óvoda kertjében (pár éve konténerovi állt itt) rendeztük be a Diósd múltjáról további informálódásra lehetőséget adó MiDiós asztalokat, és ideiglenesen egy mesepadot is elhelyeztünk, hogy mesés sétánkat valóban egy mesével zárhassuk. A nemrégiben született MiDió-mese célja összhangban áll honlapunk céljával: szeretnénk megszólítani, megérinteni az emberek lelkét. Szeretnénk, ha a honlapunkon születő írások, cikkek hatására pozitív változások indulnának el Diósdon. Egyik ilyen célunk, melyért honlapunk indulása óta folyamatosan tenni is igyekszünk, hogy ennek az önkormányzati területnek a megújítására, közösségi térré történő átalakítására anyagi támogatást szerezzünk. Hiszünk benne, hogy egy gyönyörű, mesés közösségi kert jöhet létre hamarosan itt, minden korosztály örömére.

MiDió mesés séta

A szomjunkat eper és bodza szörp oltotta

Mivel mesés sétánkat a MiDió második születésnapján tartottuk, hamarosan megérkezett Braun-Rózsa Zsuzsi diósdi cukrász és férje, két hatalmas dobozzal a kezükben. A ZsuzsiSüti cukrászműhely tulajdonosa ugyanis kifejezetten erre az alkalomra készített különleges süteménnyel készült a közel száz résztvevőnek. Arra kértük Zsuzsit, hogy a MiDió-tortájához Diósd múltjából merítsen, legyen benne őszibarack és dió. Azt már Zsuzsi tősgyökeres diósdi férje tette hozzá az előzetes ötletelés közben, hogy a mandula is Diósdoz köthető. És milyen igaza van, hiszen a Diósdon élt Magyar Gyula növénynemesítőnek köszönhető a diósdi félpapírhéjú mandula elterjesztése is, akárcsak számos őszibarackfajtáé. Zsuzsi tehát ezen hozzávalók köré álmodta meg a tortát, és alkotott egy olyan ízharmóniát, ami egyöntetű sikert aratott a kóstolók körében. Az pedig már – szó szerint is – hab volt a tortán, hogy a MiDió barackos logója, és aranydiók díszítették a süteményt, a gyerekek nagy örömére.

MiDió torta

Íme a MiDió-torta!

MiDió mesés séta

Braun-Rózsa Zsuzsi szeleteli a MiDió-sütit

A rendezvényünkön sokat segítettek a Német Hagyományőrző Egyesület tagjai, különösen Tátrai Borinak és Natta Jánosnak tartozunk köszönettel. Bori néni szerintünk egész egyszerűen Diósd szíve, felsorolni nem lehet, mennyi mindent tesz kis városunkért. Natta János pedig a diósdfa.hu honlapot működteti, ami egy különleges helyi családtörténeti archívum, szeretettel ajánljuk nézegetésre, a MiDió Egykor rovatában lévő régi képek többsége is ebből a gyűjteményből való.

MiDió mesés séta

Natta János és Tátrai Bori, két diósdi lokálpatrióta

MiDió mesés séta

Régi diósdi emlékeket nézegetve

Megható, hogy minden közreműködő ingyen, szívvel-lélekkel vett részt a programon. A végállomásként szolgáló területet az önkormányzat bocsátotta rendelkezésünkre, és az aznap délutáni testületi ülés után városunk vezetői is átsétáltak programunkra a közeli közösségi házból.

MiDió mesés séta

Zene is volt: a szomszédban lakó Betty Fergusson, az amerikai iskola tanára adott rögtönzött koncertet

Hálásak vagyunk, mert a program óta folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapunk, ami azt igazolja, hogy nagy szükség van ilyen és ehhez hasonló, értékmegőrző-értékteremtő eseményekre. Ugyan mi maradunk a jövőben is az írásnál és szerkesztésnél, de ígérjük, hogy továbbra is mindent megteszünk egy közösségi programokhoz, diósdi családokhoz méltó helyszín létrejöttéért.

„Kérjetek, és adatik nektek” – talán sokszor azért nem válnak valóra a vágyak, mert nem megfelelően kérünk. Hisszük, hogy a legjobb út a kérések teljesüléséhez, ha fel tudjuk tárni azt az élethelyzetet, amelyben egy valós szükséglet jelentkezett, megfogalmazzuk az igényt, és megfelelően indokoljuk a kérést. Mindig tehetünk apró lépéseket. Ezek értelmét sokan megkérdőjelezik, de a MiDiónál úgy gondoljuk, hogy előbb-utóbb eljuthatunk a célunk megvalósulásáig.

Vagy mondhatjuk így is: hiszünk a csodákban.

Megálmodtuk, lerajzoltuk, valóra vált!

Egy falat MiDió-torta a mesepadon

A programot Csősz Katalin hobbifotósként, fényképezőgépével kísérte végig. Kati a fotózást szolgálatnak tekinti, legszívesebben madarakról és gyerekekről készít képeket. Madarakat most nem fotózott, de gyerekekből ezen a délutánon nem volt hiány.

Kati képeit nézegetve köszönjük, hogy ilyen sokat eljöttetek, reméljük, hogy jövőre, a harmadik MiDió-születésnapon és mesés sétán újra találkozunk!

MiDió

Balról: Bányai Petra, Ács Judit, Benkő Jutka, Tóth Ági, Tátrai Bori, Szendéné Kiss Nóra és Szende Dávid, Kiss Zoltán, Körmendiné Szelp Vera, Zoller Zoltán és Zollerné Szász Erika

A szervező csapat nevében: Szendéné Kiss Nóra

Fotók: Csősz Katalin 

(A MiDió mesés sétán készült további képek, a programon résztvevők számára létrehozott zárt csoportban korlátozott ideig elérhetők.)

 

Címkék: #midióNóri, Diósd, mesés séta, MiDió