Nem titok, hogy nagyon kedvelem az állatokat. Örömet szerez, ha megcsodálhatom az állatkertek lakóit, de még nagyobb lelkesedéssel tölt el, ha a természetben láthatom a röpködő madarakat, a mezőn legelésző őzeket vagy a fákon ugráló mókusokat. Mégis a legcsodálatosabb érzés, mikor házi kedvenceim vesznek körül. Már gyerekkorom óta mindig volt cicám és kutyám, valamint felnőttkoromban olyan szerencsés voltam, hogy még lovam is lehetett.

„Isten, ördög, boszorkány, szent, varázsló, próféta, csábító, a világmindenség királynője, áldozat a máglyán. A történelem során a macskák mindenféle szerepben feltűntek, a hősét kivéve. Most végre elérkezett erre is az idejük.”

                                                                                                                        Rachel Lamb

A macskákról és a lovakról már írtam a MiDió oldalán, de most egy kis történelmet is szeretnék írásaimba csempészni. Nemrégiben a kezembe akadt egy könyv, amiben egy amerikai írónő híres cicákat mutatott be. Gondoltam, ennek utánajárok, és ha már az ismert macskákat összegyűjtöm, akkor utána a kutyák és a lovak is megérdemelnek néhány sort. Annál is inkább, mert a történelem lovaival már korábban is foglalkoztam. Mostani írásomban az írásos emlékekből ismert különleges cicák történeteiből válogattam.

A történelem folyamán bizonyos macskák egészen meglepő feladatokat hajtottak végre, sokszor híres emberek hűséges társai és ihletői voltak, vagy fantasztikus rekordokkal vívták ki az emberek elismerését. Klasszikus és népi kultúránk is tele van a róluk írt fejezetekkel. Szinte nincs olyan író vagy költő, aki ne szentelt volna figyelmet műveiben ezeknek az állatoknak, de sok népmesének, filmnek és rajzfilmnek is ők a hősei.

Müezza, Trixi, Micetto

A macskák múltja messzire nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomban mágikus erővel bíró szent állatként tekintettek rájuk. Egyik legismertebb istenük Básztet, a macskaistennő volt. Kedvesnek, gyengédnek tartották, női testtel és macskafejjel ábrázolták. Úgy hitték, hogy képes megvédeni az otthonukat, szerencsét hoz, a gyermekáldást is segíti, és meggyógyítja a betegeket. Nevük az egyiptomi nyelvben Mau volt, ami úgy hangzik, mint a nyávogásuk. Nagy jelentőségük nem volt véletlen a sivatagi körülmények között, hiszen elpusztították a gabonát károsító patkányokat és egereket, valamint távol tartották a kígyókat és a skorpiókat. Az első névről ismert egyiptomi cica Bouhaki, aki a Kr. e. 1950-ből származó domborműveken látható, de a későbbi korokból találtak a régészek bebalzsamozott macskatestet is. A Ta-Mit nevű cica az i. e. 16. században élt, és Thotmesz herceg temetkezési helyén pihent, kis mészkő szarkofágban. Ez az Egyiptomban Maunak nevezett fontos háziállat az idők folyamán gyakran megjelent a történelemből jól ismert személyek, sőt egy ló házi kedvenceként is.

Müezza Mohamed próféta macskája volt. A legenda szerint egy alkalommal az imaköntöse ujján aludt, Mohamednek azonban imádkozni kellett menni. A próféta inkább levágta a ruha ujját, nehogy megzavarja kedvence álmát.

Ichijo japán császár a XI. század fordulóján élt, és rajongásig szerette a macskáját. Olyannyira, hogy még udvari rangot is adott neki. Ő lett a belső palota főudvarhölgye.

Trixie, egy fekete-fehér cica a XII. század fordulóján Southampton grófjának, Henry Wriothesley-nek a kedvence volt. Mikor a grófot I. Erzsébet elleni összeesküvés miatt a Towerbe zárták, a legenda szerint a macska egész Londonon átvágott, és a kéményen beszökött gazdája cellájába (bár egyesek szerint a felesége csempészte be a zárkába). Így vagy úgy, de az tény, hogy két évig együtt raboskodtak a hírhedt börtönben. Szabadulásuk után a gróf közös festményt készíttetett hűséges cicájával.

Trixie és Henry Wriothesley

Micetto, a hatalmas, szürkésvörös, fekete csíkos macska a Vatikánban látta meg a napvilágot. XII. Leó pápa kedvence volt, gyakran az audienciák alatt gazdája palástján üldögélt. A pápa 1829-es halála után Micettót a francia nagykövet örökölte meg.

A macskák minden korban még a legkeményebb emberek szívét is felmelegítették. Jock, a gyömbérszínű cica Winston Churchill rajongását vívta ki. Az angol miniszterelnök végrendeletében kikötötte, hogy Jocknak szabad bejárása legyen vidéki otthonába, és mindig legyen egy fehér mancsú, gyömbérszínű, fehér farokvégű macska Churchill chartwelli rezidenciáján. Jelenleg VI. Jock élvezi itt a kedvencek életét.

Zokni a Fehér Házban

Az amerikai Fehér Házba is beköltözött egy Zokni nevű cirmos, akit Bill Clinton lánya fogadott örökbe, és vitt magával oda, amikor apját elnökké választották. A keleti szárnyban alakítottak ki számára egy macskaházat, ahol sokat időzött, de az elnök személyi titkárnőjének irodájában is szívesen lustálkodott. Amerika „Első macskájaként” kötelességei is voltak. Árvaházakat, kórházakat látogatott, vagy a First Lady ölében dorombolt a kamerák előtt. Rengeteg rajongói levelet kapott, melyeket nyugállományú katonák válaszoltak meg. Amikor Clinton lánya kollégiumba vonult, az elnök befogadott egy kutyát, Buddyt, és a két „elnöki” állat nem jött ki egymással. Annyira, hogy a „vita” végén Zoknit Betty Currie, a személyi titkárnő hazavitte, akinek otthonában a cicus boldog nyugalomban éldegélt tovább.

Zokni, a Fehér Ház cicája

A következő nagyon különleges és szívet melengető történet főhőse Csalogány, a fekete-fehér nőstény macska. Bár a neve bizonytalan, de valószínűleg mindenki számára jól ismert, hiszen ő Kincsem, a külföldön Magyar Csodaként emlegetett versenyló legjobb barátja volt. Kincsem 1874. március 17-én született. Minden idők legeredményesebb csodakancája 1876–1880 között 54 versenyen indult, és mindegyiket megnyerte. Kincsem és Csalogány elválaszthatatlanok voltak. A csodaló macska társa nélkül nem volt hajlandó versenyezni sem. Egyszer, amikor a La Manche-csatornán keltek át, és a barátja sehol sem volt, Kincsem nem volt hajlandó beszállni a vasúti kocsiba. Két órát állt földbe gyökerezett lábbal, hátracsapott füllel, amíg a kikötőben mindenki a macskát kereste. Mikor Csalogány végre előkerült, a boldog ló nyerítéssel üdvözölte, fejét hozzádugta, a cica pedig a hátára ugrott, és már mentek is tovább a következő verseny helyszínére.

Kincsem legjobb barátja, Csalogány

Hadimacskák

Hihetetlen, de tény, hogy ezek az állatok a világháborúkban és más fegyveres konfliktusokban is szolgáltak. A „hadimacskák” egerészek és lelki támaszok voltak a hadseregben. Sam, az elsüllyeszthetetlen talán mindegyik közül a leghíresebb, a brit királyi haditengerészet kabalaállata volt. A második világháború elején kezdte meg pályafutását a német Bismarck hadihajón, ami az első bevetésén elsüllyedt. A cicát egy brit hajó találta meg, és a tengerészek Oscar névre keresztelték. A Földközi-tengeren ez is elsüllyedt; a hajótörést a macska újra túlélte, és egy angol repülőgép-anyahajón kötött ki. Ekkor lett az új neve Sam, az elsüllyeszthetetlen. Rövidesen azonban azt is torpedótalálat érte, és Samet egy deszkába kapaszkodva találta meg egy arra járó hajó. Ezután szárazföldi szolgálatra vezényelték, a gibraltári kormányzó házának főegerésze lett. Öreg korát egy brit tengerészotthonban töltötte. Sam portréját a greenwichi Nemzeti Tengerészeti Múzeumban őrzik.

Murka a második világháború egyik legkeményebb csatájában üzeneteket kézbesített az orosz hadvezetésnek a német csapatok helyzetéről. A „sztálingrádi csatamacska” becenevet kapta.

Simon az 1948-ban kitört kínai polgárháború alatt teljesített szolgálatot. Egy brit hadihajó élelemkészletét óvta az egerektől. A fekete-fehér cica is megsebesült a hónapokig tartó tűzharcban, és a visszaérkezés után elpusztult. Halála után posztumusz elismerésben részesült a Dickin-medállal, mely az állatoknak adható angol kitüntetés.

Simon, a hadihajós macska

Hammer 2004-ben betévedt az amerikai csapatok iraki főhadiszállására. Velük maradt terápiás macskaként, és a hálás katonák egységük tiszteletbeli tagjává választották. A szolgálat letelte után magukkal vitték Amerikába.

A macskák valószínűleg nem is tudják, hogy milyen fontos szerepet töltenek be, és milyen különleges feladatokat bíznak rájuk az emberek, komolyan vagy némi iróniával tűzdelve.

A kabinetiroda főegerésze

Humprey a brit miniszterelnök lakásán volt egerész 1989-től 1997-ig. Már évszázadok óta „dolgoztak” cirmosok a miniszterelnöki rezidencián, még királyi kinevezést is kaptak. Humphrey és utódai hivatalos titulusa a következő: „Nagy-Britannia és Észak-Írország Kabinetirodájának Főegerésze”.

Humprey, a brit miniszterelnöki cica

Nem kevésbé fontos, bár sokkal ijesztőbb feladat hárult Félixre, akit a francia űrkutatási ügynökség 1963. október 18-án a világűrbe lőtt ki. A fekete-fehér párizsi kóbor macskát 14 társa közül választották ki az űrutazásra, és az agyába ültetett elektródákon követték idegi impulzusait. A „csillagcica” néven a sajtóban emlegetett macska valójában nőstény volt, és nem Félix, hanem Félicette névre hallgatott.

Sokkal nyugalmasabb, de annál meghökkentőbb feladata volt egy Stubbs nevű cirmosnak, aki az alaszkai Talkeetna kisváros tiszteletbeli polgármesteri tisztségét töltötte be 1998-tól közel 20 évig. A mindössze 900 lakosú városkának nem volt hivatalos polgármestere, és a jelöltek nem tetszettek a lakóknak. Stubbs gazdája viccből felterjesztette vörös színű cicáját, aki, bármilyen meglepő, döntő fölénnyel nyerte meg a választásokat.

Tama, az állomásfőnök

A másik hasonlóan híres cirmos Tama, aki 1999 és 2015 között állomásfőnöki tisztséget látott el Japánban. Egy vasútállomás mellett nőtt fel, és nagyon népszerű volt a helyiek körében. Azonban az állomásnak csekély forgalma volt, és a vasúttársaság csődtől tartva bezárását fontolgatta. Ekkor valakinek őrült ötlete támadt, és Tamából állomásfőnököt csinált. A macskabolond Japánban ez zseniális ötletnek bizonyult, gyorsan híre ment az utasokat köszöntő különleges „állomásfőnöknek”. Rövidesen özönlöttek a kíváncsiskodók, az állomás megmenekült a bezárástól, Tamát pedig még elő is léptették a vasútvállalat alelnökévé.

Tombili Isztambul kedvenc macskája, akit valaki lefotózott, ahogy vicces pózban, könyökölve ül egy zsúfolt utca padkáján. A cica az internet jóvoltából sztár lett, és 2016-ban az állatok világnapján szobrot állítottak neki. Bronzmása ma is ott üldögél egy járdaszélen Isztambul belvárosában.

Tombili Isztambulból

A macska született „doktor”, észreveszi, ha valami nincs rendben az emberrel. Bundájának simogatása állítólag kitörli a negatív gondolatokat, és dorombolása olyan rezgést gerjeszt, ami segít a csontok és izmok megerősödésében. Ezért aztán több helyen alkalmaznak bundásokat terápiás célokra. Például Lengyelország egyik állatmenhelyén egyszer meggyógyítottak egy fekete kiscicát. A hálás Rademedes azóta segít a sérült állatoknak. Hozzájuk bújva tisztogatja, nyugtatgatja őket, elősegítve gyorsabb gyógyulásukat.

Fidge állandóan gazdája mellét tapogatta mancsaival, míg végül a nő elment az orvosához, aki észrevette és kezelte az apró daganatot, még mielőtt elhatalmasodott volna.

Ma már sokan állítják, hogy az állatok megérzéseiben hinni kell. Lehet véletlen, de lehet tényleg megérzés, hogy Emmy, az Empress of Ireland postahajó macskája 1914 egyik napján nem volt hajlandó felszállni a hajóra, holott előtte számtalanszor utazott rajta. Azon az útján a postahajó összeütközött, elsüllyedt és 1000 utasa odaveszett.

Faith a második világháború idején Londonban, a Szent Ágoston-templom parókiáján élt. Anglia német bombázása előtt mindenképpen a templom pincéjébe akart lejutni kölykével, Pandával, ahol testével védte kicsinyét. Mindketten sértetlenül kerültek elő a romok alól. Megmenekülésük megható története a briteknek a kitartás és a bátorság szimbólumává vált. Faith kitüntetést kapott, és a templomban tábla hirdeti: „a világ legbátrabb macskája”.

Életmentő cicák

A macskák éppoly hűségesek tudnak lenni, mint a kutyák. Sok cica nemcsak a kölykei, de még gazdája életét is megmentette. Scarlett szintén kitüntetést kapott Amerikában, mikor 1996-ban New Yorkban egy tűzből testi épségét veszélyeztetve mentette ki hat kölykét. Egy állatvédő szervezet díjat hozott létre, amelyet azóta olyan állatoknak ítélnek oda, akik életüket kockáztatva mentettek meg másokat.

Scarlett, az életmentő

Tara, a négyéves kisgyerek cicája nekiugrott a kutyának, aki megtámadta kis gazdáját. Összekarmolta és elkergette.

Schnautzie alvó gazdája mellkasára ugrott, a mancsával pofozgatta, míg a lány felébredt, és észrevette, hogy ömlik a gáz. A macska megakadályozott egy lehetséges balesetet.

Házi kedvenceink sokféle érdekes tulajdonsága mellett nem elhanyagolható, hogy talán a legnagyobb túlélők. Nem véletlen a szólás a macska hét életéről. A Hamlet nevű cica egy Torontóból 1984 februárjában felszállt repülőgépen tűnt el, és csak hét héttel később került elő. Addig 965 600 kilométert repült.

Rusty 1949-ben 83 nap alatt gyalog tette meg a Boston Chicago közötti 1528 kilométeres utat, mert gazdáját kereste, aki költözése miatt kénytelen volt hátrahagyni kedvencét.

Hope túlélte a Világkereskedelmi Központ elleni támadást 2001. szeptember 11-én. Három kölykével együtt hét héttel később az étterem romjai között találták meg.

A brit Ginger elmenekült az állatorvos elől. Tíz napig vándorolt a nagy hóban, viharos időben, 30 főútvonalat átszelve szerencsésen hazajutott.

Mici, a túlélő

Végezetül álljon itt a számomra „leghíresebb” és legkedvesebb macska hihetetlen túlélési története. Karácsony előtt két nappal állatorvos barátunk megműtötte Mici cicánkat. Mikor hazafelé hoztuk, a frissen műtött, rémült állat kiugrott a kezünkből, és pánikszerű futással eltűnt a rendelő szomszédságában. Hetekig jártuk a környéket, hívogattuk, beszéltünk az utcák lakóival, leveleket dobáltunk be a postaládákba, és minden lehetséges közösségi oldalra feltettük, hogy keressük elveszett cicánkat. Telt-múlt az idő, a leghidegebb téli éjszakák következtek, és már lassan nem hittük, hogy még viszontláthatjuk Micit. Több mint egy hónap elteltével mégis megtörtént a csoda. A környék lakói észrevettek egy ijedt, kóbor macskát. Enni adtak neki, megfogták, és a közösségi oldalon keresztül eljutott hozzánk a hír, megvan Mici. Hatalmas öröm volt újra megtalálni egymást, és a kapcsolat még erősebb lett köztünk. Köszönet Mici túlélő ösztönének, és az emberek állatszeretetének, a mi mesénk is jó véget ért.

Mici a gazdijával

*

Ebben az írásban híres macskák izgalmas kalandjait, érdekes tulajdonságait és meglepő feladatait szerettem volna bemutatni a teljesség igénye nélkül. Megpróbáltam a legérdekesebbeket kiválogatni, és érzékeltetni, milyen különleges történeteket rejt az ember és a macska kapcsolata.

Rásó Ica

midio.hu

A fotókat a szerző válogatta a forrásokból.

Források:

  • Internet
  • Kimberlie Hamilton: Menő macskák!

Izgalmas történetek kiváló cicákról

Móra Könyvkiadó, 2019

 

Címkék: barát, életmentő macskák, híres cicák, Történelem