A magyar kultúra napjához kapcsolódva Farkas Katalin hegedűművész és Kéry Tamás zongoraművész ad koncertet január 20-án, csütörtökön este Diósdon, a Városháza Dísztermében (Szent István tér 1.). A Diósdi Társaskör Egyesület által szervezett program 18.30-kor kezdődik. Az egyesület vezetése arra kéri a résztvevőket,  hogy a saját biztonságuk és a többi zenekedvelő biztonsága érdekében viseljenek maszkot.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

A Diósdi Társaskör megalakulása óta fontos feladatának tartja, hogy lehetőség szerint „helybe hozza” a kultúrát. Az egyesület – közelmúltban elhunyt – elnöke, Podráczkyné Szöllősi Mária művelődésszervező évtizedekig azon dolgozott, hogy (a helyi önkormányzat támogatásával) ismert művészeket, muzsikusokat, irodalmárokat, történészeket, valamint pályájukat kezdő, fiatal tehetségeket hívjon meg településünkre. E missziót a civil szervezet új vezetése is fontosnak tartja, ezt bizonyítja a közelmúltban megrendezett számos zenei, irodalmi és ismeretterjesztő program – és erre példa a január 20-ai zenei koncert is.

A fellépő művészekről

A január 20-i kamarahangverseny egyik szólistája a szekszárdi születésű Farkas Katalin hegedűművész, művész tanár. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Perényi Eszter növendékeként diplomázott 2003-ban, majd 2012-ben summa cum laude minősítésű doktori fokozatot is szerzett ugyanott, miután az Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz hallgatójaként Sylvia-Elisabeth Viertel osztályában is tökéletesítette tudását. Zenei pályája során több országos és nemzetközi versenyen díjjal, különdíjakkal jutalmazták; 2015 novemberében az MTA Miskolci Területi Bizottságának elismerésében részesült.

Farkas Katalin hegedűművész

2008 óta a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének hegedűtanára, 2020 februárjától Vonós Tanszékének vezetője. Emellett rendszeresen koncertezik kamarazenészként, többnyire szonáta és trió felállásokban és kamarazenekarokkal, kamaraegyüttesekkel.

Kéry Tamás Debrecenben született. Zongoratanulmányai mellett ütőhangszereken is tanult. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Lantos István, Kemenes András, Gulyás Márta növendékeként diplomázott, majd Weimar és München főiskoláin végzett posztgraduális tanulmányokat, végül 2009-ben szerzett dalkísérői mesterdiplomát a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán, Rudi Spring osztályában. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, a Müncheni és Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola, a müncheni August Everding Színakadémia és a Nürnbergi Nemzeti Színház után 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korrepetitor tanára. Szólistaként és kamarazenészként Európa számos országán túl Törökországban, Argentínában, Paraguayban és Brazíliában is sikerrel koncertezett, és több ízben tartott mesterkurzusokat.

Kéry Tamás zongoraművész

Farkas Katalin és Kéry Tamás 2015 óta játszanak együtt rendszeresen. Ez idő alatt, közös munkájuk gyümölcseként műsorra tűzték egyebek mellett Schumann és Bach összes hegedű-zongora szonátáját. Scholz Anna csellóművésszel „kiegészülve”, immáron állandósult formációként is számos koncertet adtak országszerte Beethoven, Mendelssohn, Brahms és Ravel trióival a műsoron, valamint Dohnányi és Gárdonyi szonátáival.

Liszttől Dohnányiig

A január 20-i diósdi műsorral kapcsolatban Farkas Katalin a midio.hu érdeklődésére elmondta: a hangverseny „nyitányaként” Liszt Ferenc: Szózat és Magyar Himnusz című nagyszabású koncertparafrázisa hangzik fel. A továbbiakban két késő romantikus remekművet hallhat a közönség a 20. század első feléből. Gárdonyi Zoltán 1937-ben keletkezett 2. hegedű-zongora szonátája igazi ritkaság, hisz mind a mai napig nem jelent meg nyomtatásban. Az 1938-as soproni ősbemutatót és Országh Tivadar hegedűművész 1943-as, a Zeneakadémia Nagytermében tartott hangversenyét követően évtizedekre feledésbe merült. Az est művészei Scholz Anna csellóművész kutatásai és ajánlása nyomán értesültek a mű létezéséről, melynek kéziratos másolatát a szerző fia, Gárdonyi Zsolt bocsátotta nagylelkűen a rendelkezésükre. 2021 júniusában, Debrecenben mutatta be újra Farkas Katalin és Kéry Tamás a művet, melyet egy budavári hangverseny után most a diósdi közönség is megismerhet.

Dohnányi 1912-ben íródott Op. 21-es cisz-moll szonátája szintén „ínyenc csemegét” jelent a kamarazene kedvelői számára. A három gyors tételből álló mű izgalmas fordulatokban gazdag, lendületes kirándulást nyújt a szerző álomszerű fantáziavilágába.

A művészek kérdésünkre elmondták: Diósdon még nem játszottak, de erről a hangversenysorozatról már hallottak, nagyon jó kezdeményezésnek tartják, és örülnek, hogy most megismerhetik az itteni közönséget is. Szeretettel és várakozással készülnek a koncertre.

Kiss Zoltán

midio.hu

A közölt fotók a művészek archívumából valók.

A Diósdi Társaskörrel kapcsolatos írások a midio.hu-n:

Aki kincseket varázsolt elő a ládafiából – Podráczkyné Szöllősi Máriára emlékezünk

Jubilál a Diósdi Társaskör

Diósdi programok – egykoron

A magyar kultúra napját ünnepeljük

Egy adventi este Bodza Klárával

10 éve írták – Kézműves kiállítás és vásár, adventi gyertyagyújtás

Bachtól Hollywoodig, a forrástól az óceánig – Zongoraest október 18-án

 

 

Címkék: #midióZoltán, Diósdi Társaskör, Farkas Katalin, kamarakoncert, Kéry Tamás