Az idei szeszélyes tavasz egy délelőttjén 21 hónapos állandó túratársammal nem ragadtunk le egyetlen játszótérnél, körbejártuk a központban lévőket (épp nem esett), majd délután (már nem esett) ellátogattunk a tőlünk távolabb eső két diósdligetire is, hogy teljes legyen a kép. Így született meg ez a körkép.   

1. Bartók Béla úti lakótelepen lévő játszótér (A Spar és a Faház ABC mögött)

Felszereltség: csúszdás mászóka, két rugós hinta, homokozó

Egyéb: pad, kút (nem működik), szemetes (rossz állapotú)

2. Bartók Béla út és az Ifjúság út között lévő lakótelepi játszótér (A Babaparadicsom családi napközi mögött)

Felszereltség: csúszdás mászóka, rugós hinta, hinta (az egyik babahinta), kavicsos homok a hinták alatt

Egyéb: kút, szemetes

3. Posta melletti “nagy” játszótér (Ifjúság út, a 7-es út mellett)

Felszereltség: csúszdás mászóka, hintás mászóka (javításra szorul), homokozó, kis faház, mászóka

Egyéb: filagória, padok, kút, szemetes, a játszótér mellett beton borítású kosárlabda- és gördeszka/görkorcsolya pálya

4. Hunyadi úti lakótelepen lévő játszótér

Felszereltség: csúszdás mászóka, homokozó és egy ­– lakók által kitett ­– kisméretű trambulin

Egyéb: pad, szemetes, a Paulus Evangéliumi Közösségi Házban kedd délelőttönként ingyenes mamakör-játszóház, péntekenként Kerekítő (zenés-mondókás foglalkozás gyerekeknek Kucsera Klárival)

5. Duna utca és Erkel Ferenc utca kereszteződésében lévő “kis” játszótér

Felszereltség: csúszda és két hinta (az egyik babahinta), körülöttük kavicsos homok

Egyéb: filagória, pad, szemetes

6. Pillangó utcai játszótér Diósdligeten

Felszereltség: csúszdás mászóka, két hinta (az egyik babahinta), homokozó, mászóalagút és a környéken lakók által kihelyezett játékok, kismotorok

Egyéb: pad, kút, szemetes

7. Országzászlónál lévő játszótér (Vadrózsa út, az MO autópálya mellett)

Felszereltség: csúszdás és hintás mászóka, rugós hinták, fészekhinta, homokozó

Egyéb: pad, szemetes, kerékpártároló, kutat (kézmosási és vízvételi lehetőséget) nem találtunk

+1 Kápolnakert és “kistó” a városközpontban (Szent István tér)

Felszereltség: “kavicsozásra”, szaladgálásra, kismotorozásra, babakocsis sétára alkalmas, autósforgalom elől elzárt terület

Egyéb: Római katolikus templom és kápolna, Kék Géza Közösségi Ház (alkalmanként bábszínház, tánc- és játszóház kéthetente), padok, szemetes

Fotóink 2019. május 20-án készültek, egy kiadós éjszakai esőzés utáni napon. Ennek is köszönhető, hogy a homokozók inkább dagonyázókra emlékeztetnek, mivel egyik játszótéren sem fedett a homokozó. A Diósd központjában lévő játszótereken (1., 2., 3., 4., 5.) és a Kápolnakertben (+1) délelőtt, a Fenyvesben és az Árpádház lakópark területén lévő játszótereken (6., 7.) délután jártunk. A “fő” játszótérnek ismert Posta melletti játszóteret találtuk a legrosszabb, az Országzászló melletti, legújabb játszót pedig a legjobb állapotban. Az összes játszótér közül a Pillangó utcai játszón látszik legjobban a környéken élők törődése. A március végi önkéntes Te Szedd! mozgalom keretében kitakarított játszóterek közül a Duna utcai és a Posta melletti játszótereken szükséges mindenképp szemétszedés. Felújítás, karbantartás főként a Spar mögötti játszótéren (kút, szemetes helyreállítása) és a Posta melletti játszótéren (mászóka javítása, fűnyírás) szükséges.

A diósdi játszóterekkel kapcsolatban korábban “Szuper játszóterek, avagy miről álmodik egy diósdi anyuka?” című cikkünkben írtunk, majd a diósdi anyukák és nagymamák “Játszóteret szeretnénk!” elnevezésű civil kezdeményezéséről számoltunk be, melynek ötletgazdái voltunk. A Novák Katalin államtitkár asszonynak címzett levelet több, mint 500 helyi szülő és nagyszülő írta alá, a diósdi gyerekek pedig rajzaikon mutatták meg, milyen játszótéren játszanának szívesen. Ugyan egy kisgyerek bárhol jól tudja érezni magát (kisfiamnál a legnagyobb sikert a Hunyadi utcai játszótéren lévő rozsdás trambulin aratta tegnap) és számukra a legelavultabb játszótér is lehet fantasztikus, mégis bízunk benne, hogy célunk megvalósulhat, hiszen a diósdi gyerekek és családok is megérdemelnek egy korszerű, szép játszóteret.

Addig pedig, amíg a levélre várjuk a választ ­– amellett, hogy a közterületek fenntartása a települési önkormányzat feladata ­– közös felelősségünk is a meglévő játszótereink állapota, hogy ilyen és hasonló képek a jövőben ne készülhessenek.

Sz. K. N. 

Fotók: midio.hu

Borítókép: google.com

 

Címkék: #midióNóri, Diósd, Játszótér, Játszóteret szeretnénk