Diósdon ezekben a napokban online és offline is elindult a telekocsirendszer. Hogy mit is jelent ez pontosan, arról megkérdeztük a Diósdiak Diósdért civil szerveződésű Facebook-csoport létrehozóját, a Diósd Telekocsi és számos más projekt ötletgazdáját.

Bitskey Csaba arra kért, ha lehet, a cikkben ne emeljünk ki senkit név szerint, a Telekocsi-projekt ugyanis – hasonlóan a csoport többi, már megvalósult ötletéhez – nem egy vagy két ember, sokkal inkább a közösség érdeme. Azé a közösségé, melynek tagjai közösen tenni szeretnének lakóhelyükért, Diósdért.

A Diósd Telekocsi megvalósításában egyébként négyen-öten vettek részt aktívan, de a csoport minden tagja hozzátett az ötlethez. Akár egy hozzászólással, akár csak a lelkesedésével: Csaba szerint közös érdem, hogy megvalósulhatott az elképzelés.

A telekocsi ötleténél az elsődleges cél nem a klímasemlegesség vagy a közlekedés költséghatékonnyá tétele volt, bár ez a két szempont sem utolsó. Mégis a legfontosabbnak azt tartják, hogy a Diósdon élők nyissanak egymás felé, ismerjék meg a szomszédaikat, segítsék őket, alakuljon ki valamiféle kölcsönösség, aminek közösségépítő ereje lehet. Ez volt tehát az elsődleges cél, és úgy tűnik, működik. Elindult ugyanis a Diósd Telekocsi Facebook-csoport, ahol már javában szerveződnek az utazások. Emellett pedig kikerültek a buszmegállókba az „integetőtáblák”, így akár pillanatnyi döntés alapján is bekapcsolódhatunk a telekocsizásba. Hogyan? Lekapunk egy táblát, mondjuk a Campona felé menet a buszra várva, integetünk, és ha szerencsénk van, buszozás helyett egy kedves diósdi szomszéddal utazhatunk, beszélgethetünk. (A telekocsizásnak persze vannak alapvető szabályai, ezekről a csoportban, illetve kihelyezett táblákon is tájékozódhatunk.)

A Diósdiak Diósdért csoport 2018-ban alakult, azóta nem a telekocsirendszer bevezetése az első, amit végigvittek. Mik köszönhetők még a civil csoportnak? Vegyük sorra címszavakban.

A gyalogátkelőknél kihelyezett zászlók.

A kutyasétáltatóknak kihelyezett „kakizacsi”.

Szemetesek, melyeket  a „kakizacsihoz” és a zászlókhoz hasonlóan örökbe fogadtak a diósdiak, tehát egy-egy kukát egy-egy diósdi ürít és tart karban.

Létrehozták a Diósdi Kölcsönkenyér csoportot, ahol diósdiak adhatnak kölcsön egymásnak bármit. Csaba azt meséli, ez a kezdeményezés meglepően jól működik, amiből látszik, hogy a bizalom egymás iránt ismeretlenül is megvan.

Ingyenes szabadtéri reggeli tornát szerveztek a Kőbányába, Klein Dóri jógaoktató vezetésével. Alkalmanként 15-20 ember tornázott itt szép környezetben.

2018 novemberében forralt borozást szerveztek, szintén a Kőbányába, ez volt az ún. Borfejtő. Több mint 120 ember vett részt rajta.

Tartottak közösségi szilvesztert (ugyancsak a Kőbányában), illetve volt egy „Borfejtő 2.0” rendezvényük is, amit az eső ugyan elmosott, de még így is közel 40 diósdi ment el beszélgetni a sörsátrak alá.

A rendezvények mindegyikét közösségi adományokból, saját ráfordítással hozták és hozzák össze. Van aki bort ad a közösbe, van aki kenyeret, zsírt, fűszert vagy zöldséget. De nemcsak a tagjaiknak, hanem az önkormányzatnak is hálásak, mivel a hivatal nem gördített adminisztrációs akadályokat a rendezvények elé, és a közterület használatát minden alkalommal engedélyezték.

A megvalósult tervek, ötletek után mi jöhet még?

Csaba azt mondja, szeretnék a telekocsit tisztességesen megalapozni, majd kiterjeszteni. Így bekapcsolnák az érdi irányt (Érd Városközpontba és az Érd-Duna utca vasútállomáshoz), illetve a XXII. kerületet. Utóbbihoz jelenleg egy célállomásuk van, a Campona. Ezt szeretnénk bővíteni a Savoya Park, Fehérvári út, Városháza tér állomásokkal. Ezeken kívül Törökbálintot, illetve a Diósdon belüli közlekedést sem szeretnék kihagyni a telekocsirendszerből.

Létrehoztak egy okostérképet, ezt hamarosan mindenki elérheti az interneten. A térkép segítségével bárki könnyedén hozzáférhet azokhoz az információkhoz, amik a „valódi önkormányzatisághoz ” szükségesek. Így könnyen megtalálhatjuk, hogy a lakcímünk szerint ki a helyi önkormányzati képviselőnk, akihez fordulhatunk.

Végül, de nem utolsósorban nagyon fontosnak tartják, hogy legyen Diósdon egy közösségi tér, ahol a családok jól érezhetik magukat, kikapcsolódhatnak. Ennek megvalósulása érdekében már több irányban folytatnak egyeztetéseket. Régi álmuk, hogy egy közösségi tér bevonzza a piacot, a legendás pénteki kürtőskalácsost, kertmozit, és még számtalan közösségi tevékenységnek adjon helyet. Ennek megvalósítása nagyon nagy falat, kb. fél éve szervezik-tervezik, és most jutottak el arra szintre, hogy a nyári hónapokat megpróbálják programokkal megtölteni.

Egy rövidke diósdi utca, 30 éve

Érdekes a sors. Csabával ugyanis összeköt minket egy utca, ahol én felnőttem, neki pedig a nagyszülei éltek, akikkel közvetlen szomszédok voltunk. Bár gyerekkorunk óta nem találkoztunk, most kiderült, mindketten arról álmodunk, hogy igazi közösség épüljön Diósdon. Diósdon, ebben az egykor kis faluban, ahol régen ismerték egymást a szomszédok. Ahol beszélgettek egymással. Ahol kölcsönös tisztelet és szeretet jellemezte az emberi kapcsolatokat. Ott volt például a mi kis utcánk, a Bajcsy-Zsilinszky utca. Egy rövidke utca a sok közül. Ott laktak Szabina néniék, ha maradt a vasárnapi süteményből, biztosan kaptunk belőle mi is. Manci néni és Jóska bácsi, akik pótnagyszülők voltak a távol lévő nagyszülők helyett. Igazi jó szomszédok. Vagy Feri bácsi és Annus néni, Matyi bácsiék és az összes kedves ember az utcából, akik már fentről néznek minket.

Minket, ezt a várossá lett egykori kis sváb falut. Diósdot, ahol mostanában újra nyitnak egymás felé az emberek. Hogy újra egy közösség legyünk. Egy olyan hely, ahol jó élni.

Szendéné Kiss Nóra 

Fotók: Facebook és archív

Címkék: Diósd, Diósdiak Diósdért, Telekocsi