Tél közeledtével egyre csökken a szezonális, helyi gyümölcsök kínálata, de azért akad még bőven finom alma és szőlő a termelőknél, és most szedik fel a friss hazai édesburgonyát a földből. Érdemes kilátogatni ezekért a finomságokért a piacra és beszerezni lila vagy fehér édesburgonyát is a hagyományos narancssárga mellett. Igazán különleges látvány, mikor lila burgonyapüré kerül az asztalra: így talán a gyerekek is szívesebben eszik meg.

Ha pedig friss és egészséges édességre vágyunk, akkor próbáljuk ki az édesburgonyából készült csokikrémet! Íme egy egyszerű recept ehhez a finomsághoz.

Csokikrém édesburgonyából

A hozzávalók (2 adag):
50 dkg édesburgonya
10 dkg datolya
4 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
2 dl növényi tej
5 dkg kakaópor
1 teáskanál fahéj
vanília kivonat
1 evőkanál őrölt lenmag

A datolyát felhasználás előtt érdemes vízbe áztatni, akár több órára is, de minimum 30 percre, így könnyebb dolgozni vele, krémesebb lesz az állaga. Hideg, tisztított csapvízbe áztatjuk és ha több órára így hagyjuk, akkor fedjük le és tegyük hűtőbe. Az áztatólevet sem kell kiönteni, később édesíthetünk vele limonádét, teát vagy bármit, amit szeretnénk, sőt, ha valamilyen süteményt (nyers vegán édességet) készítünk datolyával akkor az áztatólével lehet lazítani a tésztát, hogy elérjük a megfelelő állagot. Na de most vissza a pudinghoz. Az édesburgonyát megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.  Ha a burgonya kihűlt, a datolya megpuhult, akkor az összes hozzávalóval együtt néhány perc alatt turmixoljuk krémesre. Ehhez használhatunk késes aprítót vagy botmixert, merülő mixert is. Poharakba kanalazzuk és ezután már csak egy kis türelemre van szükség, hogy 2-3 óra alatt megszilárduljon a hűtőben. Tálalás előtt díszíthetjük gyümölcsökkel, magokkal vagy csak úgy magában is kikanalazhatjuk a pohárból.

Édesburgonyából fantasztikus vegán, gluténmentes brownie is készíthető, ehhez Zizi konyhájából hoztam nektek egy receptet.

Vegán, gluténmentes brownie édesburgonyából

Hozzávalók (egy 12*20 cm-es tepsibe való adaghoz):
600 g édesburgonya (meghámozott súly), felkockázva
100 g hajdinaliszt
80 g darált mandula
16-18 db puha, aszalt datolya
7 evőkanál kakaópor/karobpor
6 evőkanál juharszirup
2-3 evőkanál mandulatej
csipet só

A datolyát érdemes itt is áztatni felhasználás előtt, az édesburgonyát pedig gőz felett kell puhára párolni kb. 20 perc alatt. Amikor kész a burgonya, összeturmixoljuk a datolyával és félretesszük. Egy tálban összekeverjük a hajdinalisztet, mandulát, kakaót (karobot) és a sót. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a datolyás-édesburgonya pürét, az édesítőt és a növényi tejet. Az egészet simára keverjük, de ne lepődjünk meg, nem lesz folyós tészta, inkább sűrű állagú.  Használhatunk szilikon formát, amit nem kell kibélelni semmivel vagy hagyományos tepsit, amibe tegyünk sütőpapírt, majd kanalazzuk bele a tésztát. 180 fokon körülbelül 25-30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni a formában és csak ezután szeleteljük.

Ebben a hónapban friss csonthéjas magvakat is találunk a piacokon: diót, mandulát, mogyorót. És itt van még a gesztenye. A legjobb minőségű maroni gesztenyét lehet sütni, főzni és pürének is kiváló, viszont frissen csak rövid ideig tárolható, de ha néhány napig vízben alámerítve tároljuk, akkor fermentálódik és hosszú ideig eltartható lesz. Számoljunk azonban azzal, hogy ezután már csak pürének használható.

És most nézzük az októberben szezonális zöldségeket, gyümölcsöket.

ZÖLDSÉGEK: 
bab
burgonya
brokkoli
cékla
cikória
cukkíni
cukorsüveg
csicsóka
édesburgonya
édeskömény
fejes káposzta
fejes saláta
fekete gyökér
fekete retek
fodros kel
fokhagyma
hónapos retek
jégcsapretek
jégsaláta
karalábé
karfiol
kelbimbó
kelkáposzta
kínai kel
kukorica
lilahagyma
mángold
mizuna
padlizsán
pak-choi
paprika
paradicsom
pasztinák
patisszon
petrezselyem gyökér
póréhagyma
rukkola
sárgarépa
sóska
spenót
sütőtök
torma
uborka
újhagyma
vöröshagyma
zeller
zöldbab
zöldborsó

GYÜMÖLCSÖK:
alma
birsalma
füge
körte
naspolya
szeder
szőlő

Szeretettel ölellek Benneteket!
Németh Gabi

A receptekhez felhasznált források: www.cookta.hu, www.zizikalandjai.com

Fotók: Zizi kalandjai, pixabay.com

Szezonális sorozatunk eddig megjelent cikkei:

Mi kerüljön a tányérunkra szeptemberben? – Egészséges ételek az egész családnak

Szezonális zöldségek, gyümölcsök a piacról – Itt az augusztusi ajánló!

Júliusi zöldségeink, gyümölcseink – (L)együnk jól!

Miket együnk júniusban?

Gabi további cikkei a MiDión:

Környezetbarát lépések Gabival – Hogyan csökkenthetnénk a háztartási hulladékot? (1.)

Környezetbarát lépések Gabival – Folytassuk a hulladékcsökkentést baba-mama vonalon (2.)

Kezdjük jól a napot: instant kásák reggelire

A vanília titka – Mauritiusi kalandjaink (1. rész)

Címkék: #midióGabi, Egészség, Egészséges étkezés, Október