Korom Kata írása a Házasság hete alkalmából a Családegyház.hu oldalon jelent meg, a cikk ide kattintva olvasható teljes terjedelmében. 

A fontos dolgokat megünnepeljük. Életünk jelentős eseményei nem csupán egyszeri történések, hanem időről-időre visszagondolunk rájuk, hálát adunk értük. (…) Személyes, családi ünnepeink sorában előkelő helyet foglal el a házasságkötés, majd annak évfordulói is. (…)

Házasságban élni nem mindig könnyű. Igen kifejező Nagy László verssora: „Szeretni tehozzád szegődtem”. A házasság szolgálat, odaadás, önmagunkról való lemondás; ha igent mondtam, többé nem vagyok egymagam. A társunk megértése és elfogadása időnként komoly kihívás. A különbözőségeink néha ijesztő szakadékként tárulnak elénk, különösen a terhelt, fáradt időszakokban, amikor olyanok vagyunk, mint a smirgli, konfliktusok során csiszolgatjuk egymás személyiségét.

Mégis érdemes kitartani, újra meg újra nekiveselkedni a szeretetnek, mert házasságban élni jó.

A házasság ajándék, a másik ember szívének, lényének elnyerése; boldogít a tudat, hogy igent mondott rám és többé nem vagyok egymagam. A társunk megértése és elfogadása gyógyító, a különbözőségeink gazdagítják az eszköztárunkat, ha nehézségekkel kell szembenéznünk. Smirgli helyett olyanok leszünk, mint a víz, simogatással formáljuk gömbölyűvé egymás kissé szögletes személyiségét.

A Házasság hete újra megmutatja nekünk a kapcsolatunk távlatait. Tudatosíthatjuk, hogy honnan indultunk és merre tartunk. Segíthet felismerni a tévedéseinket, bocsánatot kérni a hibáinkért, kijelölni a fókuszt az előttünk álló időkre. Megújulhatunk kreativitásban, gyengédségben, örömben, erőt nyerhetünk és adhatunk.

Ugyanakkor a cél nemcsak a saját házasságunk megújítása, hanem a tanúságtétel is: hirdetése annak, hogy a házasság ünneplésre méltó, csodás kötelék. Az alkalmi kapcsolatok és a válások nagy száma figyelmeztet bennünket, hogy nem elég a saját családunkban megélni az örömöt, hanem ki kell lépnünk és meg kell mutatnunk a körülöttünk élőknek, hogy házasnak lenni, jó.

Elköteleződni valaki mellett, jó. Ha valaki elköteleződik mellettünk, az jó. Megosztani örömöt, bánatot, közösen tenni egy nemes ügyért, jó. Nehézségekben összekapaszkodni és együtt küzdeni, jó. Gyerekeket biztos apai-anyai háttérrel felnevelni, jó. Hűségben megöregedni, élethosszig szeretni és szeretve lenni, jó. Sőt, ez a legjobb; ez minden ember legmélyebb belső vágya.

Korom Kata 

Kép: Unsplash

Forrás: Családegyház.hu, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottsága honlapja

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

 

 

Címkék: Családegyház.hu, Házasság, Házasság hete