Az önkormányzatok az idén 180 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a szeptember 16–22. között 18. alkalommal megrendezendő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap kampányhoz kapcsolódó programok megszervezésére, lebonyolítására.

Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára a pályázattal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy tavaly erre a célra az önkormányzatok 140 millió forintot pályázhattak meg, és rekordszámú, 267 település vett részt a programban, ezzel Magyarország a 3. helyet szerezte meg az európai uniós tagországok között.

Az idei Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap mottója a „Sétálj velünk”. A szemléletformálással a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre, a tisztább, fenntarthatóbb városi közlekedésre hívják fel a figyelmet. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényen a különböző közlekedési módok igénybevételét, a közlekedési multimodalitás jelentőségét kívánják a lakosság körében népszerűsíteni a szükségtelen autózással szemben.

Az önkormányzatok az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap megtartásához kapcsolódó tudás-élmény alapú programok, vetélkedők, versenyek szervezésével pályázhatnak. A pályázat elérhető a www.ifka.hu honlapon, itt adható be a jelentkezés online június 12-én 10 órától.

Sz. K. N.

Forrás: MTI

Fotók: pixabay.com

Címkék: autómentes, önkormányzat, pályázat