Egyre többen beszélnek róla nyíltan, hogy az anyaság, minden öröme mellett, egy különösen izolált állapotot is eredményezhet. A gyermekek születése után az édesanya évekre kiszakadhat a felnőtt életből, sokat felejthet szaktudásából, idegennyelvi tudásából, akár szoronghat is a nem kisgyerekekkel kapcsolatos eseményeken. Az ilyenfajta elszigetelődésre kínál megoldást a MommyTime angol nyelvi közössége.

Szopory-Varga Laura vagyok, két gyermek boldog édesanyja, és angoltanár. Első gyermekünk születése után azonnal visszatértem az egyetemre. Kevés órám volt, a tanárok pedig nagyon kedvesen és rugalmasan álltak hozzánk. Kisfiam bejöhetett velem a szemináriumokra, én pedig élveztem ezt az új „kettős életet”.

A Covid–19 világjárvány miatti bezárkózás ráébresztett arra, hogy azok az anyák, akik a klasszikus értelemben mennek el szülési szabadságra, teljesen kiszakadnak a munkából és rohamtempóban felejthetik el azt a tudást, amiért egy életen át dolgoztak. Különösen igaz ez a nyelvtudásra. Ha nem használjuk, saját anyanyelvünk is „berozsdásodhat”. Ebből a felismerésből született meg egy olyan kurzus ötlete, ahol az idegen nyelvet hétköznapi példákkal, a kisgyermekes élet szemüvegén keresztül gyakorolhatják az édesanyák.

A MommyTime 2021 szeptemberében indult el, hogy otthon lévő édesanyáknak nyújtson lehetőséget 6 hétig ingyenesen, online angolozni. Heti egy alkalommal találkoztunk Zoom videóhívásban a délutáni alvásidőben. A kurzus tematikája előre felépített volt, így a tanulni vágyó anyukák fókuszáltan tudtak szókincset fejleszteni és feleleveníteni egy-egy nyelvtani kérdéskört. A MommyTime azonban nem csak nyelvi szempontból vált fontossá. Az első órától éreztem, hogy közösségépítő szerepe miatt igazán különleges. Egy teljes tanéven át sikeresen mentek a kurzusok telt házzal, majd nyáron ismét kisbaba érkezett a családunkba, így volt időm eltávolodni, összegezni az eddigi tapasztalatokat és újratervezni.

Második gyermekünk születése után a MommyTime Facebook-csoport gondolata vált egyre hívogatóbbá. Egy olyan közösséget álmodtam meg, amiben senki nincs helyhez és időhöz kötve, többek számára elérhető és ahol továbbra is van lehetőség kapcsolódni, barátkozni a közös tanuláson túl is. A MommyTime csoportba naponta teszek ki informatív rövid videót, kérdést, képet.

Kreatív bemutatkozás a MommyTime Fb-csoportban

Igyekszem, hogy a tartalom egyszerre legyen hasznos és szórakoztató is. A csoporttagok ezekre reagálhatnak, cseveghetnek egymással, kommunikálhatnak képekkel, videókkal, és nyelvtant, szókincset fejlesztő feladatokat is megoldhatnak. Ebből a csoportból mindenki azt veszi el, amire szüksége és lehetősége van az adott élethelyzetében. A csoporttagság ingyenes és létszámkorlátos, ezzel biztosítva a csoport intimitását. Ez egy klub, ahol kis idő alatt mindenkit megismerhetsz, nevethetsz és fejlődhetsz. Ha te is szeretnéd hasznosan eltölteni azt a pici szabadidődet, ami a sok napi teendő mellett jut, csatlakozz hozzánk!

Ha te is szeretnél a MommyTime közösségéhez tartozni, ide kattintva tudsz jelentkezni.

Szopory-Varga Laura

Fotók: a szerző képei

 

midio.hu

 

 

 

 

 

Címkék: angol, Anyaság, Közösség, MommyTime