A Budapesten és Pest megyében, vagyis az agglomerációban élők november 21-én 16.30 és 20.30 között adhatják be pályázataikat a korábban tervezett november 19-i időpont helyett – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn a sajtóval.

A változás oka, hogy a közép-magyarországi régióban hétfőn is áramszünettel járó karbantartási munkálatokat végez az ELMŰ – ÉMÁSZ, ezért vannak olyan területei a régiónak, ahol az adott időszakban a pályázók nem tudják használni számítógépeiket. A pályázatbeadást azért tették át egy későbbi időpontra, hogy senkit ne érjen hátrány.

Novembertől újraindul az Otthon melege program, amellyel a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség. Az új kiírással a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez.

A program célja, hogy a lakosság olyan hűtő-, fagyasztó-, valamint mosógépeket szerezzen be, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez.

A program meghirdetésekor három kategóriában lehet pályázni. Az A+ kategóriában háztartásonként 20 ezer forintra, az A++-ban 40 ezer forintra, az A+++ kategóriában pedig  45 ezer forint támogatást lehet elnyerni. A számítások szerint attól függően, hogy ezek közül milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12-20 ezer forint megtakarítás is elérhető.

További részletek a Pályázatok.org oldalon érhetőek el.

Forrás: mti

Frissítve (2018. 11. 22.)

November 21-én zárult le az Otthon Melege Program, a háztartási nagygépek államilag támogatott csereprogramja. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint idén országszerte 119 ezren pályáztak, majdnem kétszer annyian, mint tavaly, amikor összesen 63 ezer pályázat érkezett. A pályázók összesen ötmilliárd forint állami támogatásra pályáztak, ez bőven meghaladta a program kétmilliárd forintos keretösszegét. Az ITM ezért úgy döntött, hogy hárommilliárd forinttal megemeli a keretösszeget, hogy minden pályázó megkaphassa a támogatást.