Alsómocsolád, a Baranyai Hegyhát alig több mint háromszáz lelkes faluja. A település idősotthonának alapítványa most pályázatot írt ki az idősgondozában dolgozók részére: a nyerteseket háromnapos rekreációs pihenésre várja júniusban a festői szépségű falu. 

 

Az “Őszi Fény” Alapítvány 2006-ban alakult az alsómocsoládi Őszi Fény Idősek Otthonában élő nyugdíjasok hozzátartozóinak kezdeményezésére. A szervezet elsősorban a bentlakók testi, lelki, szellemi és kulturális igényeinek kielégítése céljából, valamint az idősek otthonának fejlesztésére jött létre. Bár célcsoportjuk az időskorúak, vallják, hogy az ő jóllétükhöz elengedhetetlenül fontos a velük foglalkozók, őket ellátó és gondozó dolgozók jólléte. Innen jött az ötlet, hogy most egy pályázat kiírásával az idősgondozásban dolgozók rekreációját segítsék. Ezzel a gesztussal egyben megbecsülésüket is szeretnék kifejezni feléjük, és elismerni azt az erőn felüli munkát, melyet a pandémiás időszakban az idősek ápolásával, segítésével végeznek.

Az “Őszi Fény” Alapítvány pályázata azokhoz az idősgondozásban dolgozókhoz szól, akik úgy érzik, hogy testi, lelki és mentális egészségüknek jót tenne egy háromnapos kikapcsolódás a festői szépségű Baranya megyei kis faluban, Alsómocsoládon.

Amit Alsómocsoládról tudni érdemes

Alsómocsolád épített örökségének fő ékességei a 1836-ban épült Szent András templom és a Sztankovánszky-kastély. A község ideális hely a pihenni vágyóknak: lehet csónakázni, horgászni, barangolni a “Virágsűrű”-ben, piknikezni és edzeni az erdei tornapályán, a Sztankovánszky-kastély parkjában Tischler Ferenc szobrászművész alkotásaiban, a Kálvária-dombról pedig a mesés panorámában gyönyörködni.  A falu egyórányi autóútra fekszik Pécstől, Szekszárdtól és Kaposvártól, és a közelben van többek közt a csodás  Gemenci erdő, a Bikali Puchner Kastély, a virágos Dombóvár és a Gunarasi Gyógyfürdő is.

Alsómocsolád

A mesélő “Mocsoládi táj”

Ahogy a helyiek mondják, a “Mocsoládi táj” mesél:

„Népcsoportokról, kiknek otthont adott, nehéz emberi sorsokról, melyeket próbára tett, felejthetetlen iskolamesterekről, földesurakról, betyárokról, örömről, bánatról, töretlen akaratról és fejlődésről. Sehol nincs ilyen jó illatú levegő. Itt a virágok szebben nyílnak, a madarak éneke az Égig hangzik, a Szent András patak csobogása, az erdő suttogása új és új titkokat mesél a tájról mely szívünknek a legkedvesebb.”

A település polgármestere, Dicső László születése óta a falu lakója, és pontosan harminc éve lett a falu első embere. Szó szerint az égből szállt le a falu élére, hiszen repülőgép-vezetőként dolgozott, mielőtt polgármester lett. Ahogy meséli, az elmúlt harminc év alatt Alsómocsolád évszázadnyit fejlődött. A szerep nélküli települések sorából nemcsak a szűkebb környezetük vezető településévé vált, de európai szinten is elismert lett településfejlesztő, közösségépítő és a település népességmegtartó képességének erősítése érdekében kifejtett munkájuk.

Dicső László

Pilótából polgármester

Alsómocsolád, mely egy gazdaságilag és társadalmilag elmaradott térségben fekszik, képes volt több területen is jelentős eredményeket elérni. Egy ilyen eredmény, hogy a polgármester kezdeményezésére 2014 őszén öt település –  Alsómocsolád, Bikal, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás – önkormányzatainak, vállalkozóinak, civil szervezeteinek összefogásával megalakult az Észak-hegyháti Mikrotérségi Unió. A szervezetben a települések önkormányzatai önállóságukat megőrizve azon dolgoznak, hogy megtalálják falvaik új funkcióit, kihasználva és erősítve az egyes települések adottságait és fokozzák a települések versenyképességét.

Az okos falu

Jelenleg több kiemelt projektben is résztvesz Alsómocsolád, az egyik az Észak-hegyháti Mikrotérségi Unió területén – szintén Dicső László polgármester kezdeményezésére – 2018-ban létrejött „Okos térség” továbbfejlesztése. Az „Okos térség” olyan nyitott, együttműködő és befogadó közösség, mely megmutatja a vidéki élet valódi értékeit és magasabb szinten újrateremti a vidéki életformát. A vidéki környezetben élőket felruházza azzal a tudással, melynek révén a fejlesztéseket és új technológiai vívmányokat valóban kezelni tudják.

Alsómocsolád

Madártávlatból

Az „Okos térség” kényelmessé teszi a vidéki életet, időt, pénzt és feladatot spórol meg az ott élőknek, csökkenti a távolságokat, növeli a lehetőségeket és észszerűbbé teszi a meglévő erőforrások felhasználást.

A siker titka a munkát végző ember

2006-ban többfunkciós faluház épült Alsómocsoládon, itt dolgozik a falu polgármestere is, ki sikerének titkát a kollégáiban látja. „A munka eredményének és sikerének kulcsa a munkát végző EMBER. Szerencsés vagyok, mert kollégáim – számuk meghaladja az ötvenet – szeretik munkájukat, tisztelik egymást, és jól tudnak együttműködni. Munkám eredményét nagyrészt az ő kiegyensúlyozott teljesítményüknek, kreativitásuknak, új iránti fogékonyságuknak és a feladatok iránti szakmai és emberi elkötelezettségüknek köszönhetem.”

Dicső László

Munka, azaz hobbi közben

Dicső László azt mondja, a munkája egyben a hobbija is, így igazából soha nem dolgozik, csak élvezi a kreatív és innovatív hivatását. Minden siker, amit a kollégáival közösen ér el, inspirálja és örömmel tölti el.

„Minden nap más és más, minden napnak megvan a maga öröme és kihívása, és az egész élet egy tanulási folyamat. Ha pedig jól csináljuk, folyamatosan fejlődünk általa” – mondja.

kolibri

Alsómocsolád mint tüzet oltó kismadár

Dicső László egyik kedvenc története jól példázza a mostani, idősgondozásban dolgozóknak szóló pályázat célját, egyben a polgármester és faluja élethez való hozzáállását. Történt egyszer, hogy erdőtűz keletkezett, és az állatok kimenekültek az égő erdőből. Biztonságos helyre érve arról beszélgettek, hogy micsoda szerencsétlenség érte őket. Eközben egy kis kolibri, ide-oda szállt körülöttük: apró csőrében a közeli tóból cseppenként vizet vitt az égő erdőbe. „Hát te mit csinálsz?” – kérdezték tőle a többiek. „Megteszek mindent, ami tőlem telik”  – felelte a kolibri.

A történet rávilágít, mennyire fontos, hogy mindenki a saját területén álljon helyt és ne várjon másra; a legapróbb tett is többet ér minden szónál – vallja a polgármester. Alsómocsolád, ez a kis háromszáz lelkes település pedig most kolibri madárként szeretne segíteni és tenni az idősgondozásban dolgozók jóllétéért, feltöltődéséért a pandémiás időszak nehézségei közepette.

A pályázatról

A pályázat benyújtási határideje május 25-e, a tábort 2021. június 16–18. között tartják. A pályázaton bárki indulhat, aki idősotthonban dolgozik (munkaköri feltétel nincs) és igazolni tudja Covid-védettségét.

A pályázatot online, vagy papíralapon is be lehet nyújtani, a regisztrációs díj 12 000 Ft, mely összeget az alapítvány visszatéríti azoknak, akik nem kerülnek be a nyertes pályázók közé. A támogatás tartalmazza a szállás költségeit 2 éjszakára az Alsómocsoládi Vendégházban 4 ágyas szobákban, étkezést három napra, valamint a programok költségeit. Az utazást a pályázóknak egyénileg, saját költségen kell megoldaniuk.

Alsómocsolád

Alsómocsoládon a tóparti élmények sem maradhatnak ki

A táborban egyaránt lesz lehetőség pihenésre, feltöltődésre, tanulásra és kapcsolatépítésre. A tervezett programok között szerepel „Egymásra hangolódás praktikákkal fűszerezve”: lesznek ismerkedős játékok, homloklebeny-gyakorlat, keringést serkentő torna és légzőtorna. A résztvevőknek lehetőségük lesz az Őszi Fény Idősek Otthona jó gyakorlatainak helyszíni megismerésére; a szervezők izgalmas csoportfoglalkozásokat terveznek (A lélek hídja, közösségi rekreáció, turisztikai attrakciók, meditációs technikák elsajátítása). Lesz kvízjáték nyereményekkel, és nem maradhatnak ki a vízi élmények – például a kenuzás – sem. Este kemencés vacsorára és tóparti beszélgetésre számíthatnak azok a szerencsés pályázók, akik Alsómocsoládra utazhatnak.

A pályázatra ide kattintva lehet jelentkezni.

Szendéné Kiss Nóra

midio.hu

Fotók: Alsómocsolád község honlapja, Dicső László, Pixabay

 

Címkék: #midióNóri, Alsómocsolád, Dicső László, idősbarát, idősgondozás, pályázat