Ez év nyarán számos minősítés, sikeres hazai és külföldi fellépés és nem utolsósorban többéves jó hangulatú egyesületi élet után elköszönt a Diósdi Gellért Kórustól Szabó Katalin karvezető. A karmesteri pálcát Stiblo Anna vette át tőle.

Anna a zongorával való ismerkedéssel kezdte zenei pályáját. Mint a midio.hu-nak elmondta, a szolfézsórákon szerette meg a csoportos éneklés szépségét, zenei sokszínűségét. E csoportból alakult az a nőikar, a Budafoki Kamarakórus, melynek tagja lett. Számtalan hangversenyen, fesztiválon, hazai és nemzetközi versenyen vettek részt, ahonnan a legszebb díjakkal tértek haza. Ez idő alatt már magánénekesi tanulmányokat is folytatott, így a kórus énekes szólistájaként is szerepelt. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán magánéneket, szolfézst és karvezetést tanult. Már a konzervatóriumi évek alatt egyértelművé vált számára, hogy a zenei pályán teljesedik ki az élete.

A kórus új vezetője, Stiblo Anna

Zenei tanulmányai mellett továbbra is énekelt a nőikarban, majd a Magyar Kábel Művek Férfikórusának hangképző tanára, később karnagya is lett. Magánénekesként számos hangverseny, rádiófelvétel, hanglemezfelvétel szólistájaként is megismerhették. 2010-ben az érdi Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus hívta meg karnagynak. Klasszikus zenei neveltetése lévén ez újfajta zenei feladatot jelentett számára. 2016-tól az érdi Szirmok Városi Pedagógus Nőikart is ő vezeti.

Hogyan került Diósdra? Mint elmondta, zenetanár kollégája hívta fel a figyelmét, hogy a Diósdi Gellért Kórus karnagyot keres. Az énekkarral egy próba végén találkozott először; ekkor, a bemutatkozás után, már ki is „próbálták”, együtt énekeltek.

A kórus hagyományos, évente megrendezett háromnapos kórustáborában már ő foglalkozott az együttessel, ismerkedtek egymással.  Alig három hét közös munka után pedig már koncertet adtak a katolikus templomban Diósd német testvérvárosának küldöttsége előtt.

Eddigi tapasztalatait a karvezető így összegezte: „Úgy gondolom, az igényes munkához szükséges együttműködés kialakulóban van. A kórustagok az újdonságokat – hangképzés, új művek, újfajta zenei gondolkodás – szívesen veszik, a karnagyi kéréseknek igyekeznek maximálisan eleget tenni.”

Jó hangulatban telt az idei vértesboglári kórustábor

A jövőre vonatkozóan Stiblo Anna elmondta: A kórus repertoárját világi művekkel, a romantika és a XX. század szerzőinek darabjaival szeretné színesíteni. Úgy látja, hogy a férfikari szekció létszámának növelésére is mindenképpen szükség lesz a szólamarányok javításához. A kórus folytatni szeretné azt az utat, amit immár több évtizede jár. A városi felkéréseknek ezután is eleget tesznek, ezek mellett az együttes hagyományainak részét képező hangversenyeket is megtartják. Az utazások, vendégszereplések száma a kórustagok anyagi vállalásai a mellett szponzoráció mértékétől is függ. Szeretnének kimozdulni a városból, máshol is megmutatkozni. Az énekkari találkozók, más együttesek megismerése elősegíti zenei fejlődésüket. Szeretettel várják az énekelni szerető nőket és férfiakat kórusukba; próbáikat keddenként tartják, 19-től 21 óráig. További információk a kórus honlapján elérhetők.

Az új karvezető örömmel vállalta a Diósdi Gellért Kórus vezetését, hiszen a zene az élete. „Engem 17 éves korom óta végigkísér a kórusmuzsika, a kórusban való éneklés, a kórusokkal való foglalkozás. Sok embert ismerhettem meg, sok nagyszerű művel találkozhattam, sok katartikus zenei esemény részese lehettem énekes szólistaként és karnagyként egyaránt”– foglalta össze, mit is adott neki az éneklés, a zene, a kórusmunka.

K. Z.

Kiemelt képünkön a kórus a diósdi templomban. (Fotó: gellertkorus.hu)

További információ a kórusról honlapjukon és Facebook oldalukon olvasható; legközelebbi fellépésük december 9-én, advent második vasárnapján 17 órakor lesz a Szent Gellért templomban.

Fotók: gellertkorus.hu és archív

 

Címkék: Diósd, Szent Gellért Kórus